Sastojci:

  • 3 dl vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 25 g kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 720 g belog brašna (pola oštro, pola glatko)
  • šolja paradajza, suvog i naseckanog
  • šolja naseckanih maslina bez koštica

Priprema:

Pomešajte vodu i maslinovo ulje. Smesu zagrejte da postane mlaka. Raspodelite kvasac u veliku posudu i prelijte mlakom smesom. Promešajte pa dodajte so i brašno. Dobro izmesite testo jer treba da bude mekano. Prekrijte krpom i ostavite da se diže oko sat vremena.

Rumeno osveženje trpeze: kako da napravimo hleb sa cveklom...

Kad se testo podiglo, umesite u njega šolju paradajza (suvih, naseckanih) i maslina. Premesite sedam do osam puta. Prekrijte lim papirom za pečenje i pospite ga brašnom. Istresite testo na lim i opet pospite s malo brašna.

Brzi hleb od spelte sa lukom i biberom...

Utisnite testo i oblikujte šlapu - ciabattu, otprilike 20 puta 30 centimetra. Prepolovite testo prvo po dužini, a onda od svake polovine izrežite još tri dela (oko 7 puta 15 centimetra). Prekrijte krpom i ostavite da se diže oko pola sata. Pecite 20 do 25 minuta na 200 stepeni.