Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna (belog ili polubelog)
  • 100 g ražanog ili integralnog brašna
  • 300 ml bezalkoholnog piva sa sobne temperature (jedna mala limenka)
  • 1 vrećica suvog kvasca
  • 1 kašika meda
  • 1 velika kašika soli
  • pola kašike bibera u zrnu
  • 40g narendanog tvrdog sira (kap što je parmezan), po želji
  • 1 šaka svežeg ili 2 kašičice suvog bosiljka
  • maslinovo ulje

3 najlepša recepta za zdravu parathu: kako da napravite beskvasni indijski hleb...

Priprema:

Pomešajte sve suve sastojke (brašno, kvasac, so, biber, bosiljak, sir). Napravite udubinu u sredini suve smese i ulijte pivo u koje ćete dodati kašiku meda. Dobro umesite testo.

Hleb oblikujte prema želji i pustite da se podigne na oko 45 min na toplom mestu (mali savet: jednom mi je jedan pekar dao super savet kako da se hleb što bolje podigne. U jednu bočicu s pumpicom (sprej) sipajte vodu i povremeno poprskajte testo dok se podiže.

Hleb s ruzmarinom i maslinama u glinenoj saksiji za cveće...

Kvasac se vezuje za vodu i svaki put kad poprskate hleb, on će se još više podići. Ponavljajte postupak dok hleb ne dostigne željeni volumen i onda ste spremni za pečenje. Možete ga poprskati i nekoliko puta u početnoj fazi pečenja dok se gornji sloj još nije stvrdnuo).

Hleb pecite na 200 do 220 stepeni oko 40 minuta. Temperatura i vreme pečenja variraju u zavisnosti od tipa i starosti rerne. Novijim rernama s ventilatorom treba manje vremena. Najbolje je da zavirite i sami osmotrite stanje.

Pravo osveženje za trpezu: kako da napravimo hleb od pomoranže...

Cilj je dobiti lepu, bogatu, zlatnu boju. Kada je gotov, poprskajte hleb s malo maslinovog ulja, a potom i malo vode, te pokrijte kuhinjskom krpom. Na taj način će kora ostati mekana.

Pošto bude gotov u potpunosti, isecite hleb i poslužite u kombinaciji s paradajzom, sirnim namazima...

Brzi recept za domaću "ciabattu": legendarni italijanski hleb u kućnoj radinosti...

Izvor: Atma