Suva kosa zahteva posebnu negu da bi joj se povratila hidratacija, omekšala vlas i sprečila dalje oštećenje ili opadanja kose. U nastavku vam predstavljamo nekoliko koraka nege na koje treba da obratite pažnju, kao i recept za masku koja će vašoj kosi vratiti sjaj, vitalnost i mekoću.

Spolja i iznutra

Kao što brinemo o koži lica i tela, tako i prema kosi treba da postupamo na isti način.
Za pravilnu negu kose moramo voditi računa da je ne peremo pretoplom vodom, da je ne sušimo prevrućim vazduhom iz fena, a četke i češljevi treba da budu od što prirodnijih materijala.

Nakon pranja, ne preporučuje se trljanje kose peškirom, već samo nežno apsorbovanje viška vode. Takođe, nemojte je češljati dok se ne osuši, jer je kosa posle pranja najosetljivija i lomljiva.

Pored spoljne nege, važna je i unutrašnja nega, kako bi se nahranio folikul koji je odgovoran za zdravlje kose. Zato u ishrani treba da budu namirnice bogate vitaminima B i E (pšenične klice, ovsene mekinje ili pahuljice, zelenilo, sočivo, lešnici, orasi, soja, pivski kvasac, laneno seme).

Suva kosa, problem današnjeg vremena

Ne postoji univerzalna metoda nege kose, jer svaki tip zahteva poseban pristup. Suva kosa je danas sve češći problem. Nastaje kao posledica čestog farbanja, ispravljanja ili uvijanja agresivnim postupcima, pranja tvrdom vodom i boravka u pregrejanim prostorima.

Takvoj kosi je potrebna dodatna nega, pa se preporučuje nanošenje prirodnih pakovanja 2-3 puta mesečno. Prave se od biljnih ulja i putera, a za poboljšanje efekta mogu se dodati i eterična ulja. Da bi se napravio kvalitetano i hranljivo pakovanje, nije potrebno koristiti skupe materijale. Nekoliko sastojaka, od kojih neke sigurno možete pronaći u sopstvenoj kuhinji, dovoljno je za odličnu negu.

Recept za masku

Neka ovaj jednostavan recept bude samo jedna mala ideja:

  • Shea puter - 15 g
  • Maslinovo ulje - 14 g
  • Ricinusovo ulje - 5 g
  • Eterično ulje limunske trave 10 kapi

Otopite shea puter, dodajte biljna ulja, promešajte da se ohladi i dodajte eterično ulje. Pripremljenu smešu ravnomerno nanesite na kosu, umotajte je toplim peškirom i držite 2-3 sata. Nakon toga operite kosu blagim prirodnim šamponom i polako je osušite. Biljna ulja i puteri obezbeđuju potrebnu masnoću i vlagu, pa će kosa nakon samo nekoliko nanošenja dobiti sjaj, vitalnost i mekoću.

Izvor: Sensa.hr

BONU SVIDEO:

Genijalan trik za raskošne lokne i to bez upotrebe toplote Tiktok/asianndra