Sunce, more, hladnoća, vetar i suv vazduh u zatvorenom prostoru mogu poremetiti prirodnu vlažnost vaše kože i učiniti je suvom, sklonom crvenilu i pucanju . Ako žudite za baršunasto glatkom i negovanom kožom, imamo prave recepte.

Osim što negujete kožu spolja, možete joj obezbediti potrebnu vlagu i lep izgled iznutra ako jedete pravu hranu. Donosimo savete Dejl Pinoka, nutricioniste i autora knjige The Clean Skin Cookbook .

Suva koža sklona ekcemu

Povećajte konzumaciju masne ribe koja je bogata esencijalnim masnim kiselinama – one će smanjiti gubitak vlage iz kože i tako održati punoću kože, savetuje nutricionista Pinok. Uključite u jelovnik lososa i skušu (ukupno tri porcije nedeljno), koji takođe imaju antiinflamatorna svojstva koja će kožu učiniti manje sklonom ekcemu.

Beživotan ten

Hidratantne kreme su uglavnom bogate vitaminom E, ali najbolji način da dobijete ovaj vitamin je putem hrane. Ciljajte na narandžasto i žuto voće i povrće, kao što su šargarepa, slatki krompir , mango i paprika, kao i suncokretovo ulje, puter, sojino ulje. Ove namirnice sadrže karotenoide - antioksidante koje telo pretvara u vitamin E i neguje slojeve kože ispod površine.
Isto tako, oslonite se na moć borovnica, kupina, plavog grožđa, pa čak i čaše crnog vina: „Sve ove namirnice mogu pomoći vašoj koži, s obzirom na to da sadrže antocijanin, pigment koji jača kolagena vlakna. A rezultat? Značajno čvršća, zdravija i blistavija koža “, tvrdi Pinok.
Vitamin D takođe vam može biti od velike pomoći . Približno 90 odsto ga sintetišemo iz sunčevih zraka (za šta je potrebno samo 15 minuta na suncu bez zaštitnog faktora), a u zimskim ili tmurnim danima moramo ga unositi hranom. Birajte masnu ribu, žumanca, džigericu i pečurke.

Bleda i starija koža

Zimi često osećamo da nam je koža "zategnuta" i da joj nedostaje elastičnost. Ovaj problem možete rešiti konzumiranjem više brazilskih orašastih plodova, ćuretine, piletine i jaja, odnosno hrane koja je prepuna selena.
Ovaj mineral poboljšava mladalački izgled kože, njenu elastičnost i može da smanji oštećenja izazvana produženim izlaganjem suncu.

Piling kože

Dehidrirana koža je sklona ljuštenju, a da biste rešili ovaj problem, jedite više hrane bogate vitaminima B koji će podstaći stvaranje novih ćelija. „Smeđi pirinač i tamnozeleno povrće, posebno brokoli i kelj , bogati su vitaminom B. Uključite tamnozeleno povrće u svoj ručak ili večeru svaki dan i vaša koža će požnjeti plodove“, tvrdi nutricionista Pinok.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

PROIZVOD U KOJI SE KUNU SVE BJUTI ZALJUBLJENICE: Ružino ulje sa vitaminom C instant podmlađuje kožu i daje blistav ten TikTok/amandahijazin /rogerwh0/allisonknipe