Koko Šanel je legendarna modna dizajnerka, koja ne samo da je preokrenula lice mode i stvorila svoj kultni stil, već je verovala da samo samouverena devojka može izgledati dobro. Zato je stvorila elegantnu udobnost li udobnu elegancju. U stvari, najvažniji atributi garderobe, prema Koko Šanel, jesu da je udobna i praktični za više prilika. "Lepa haljina može izgledati prelepo na ofingeru, ali to ništa ne znači. O haljini treba suditi kada je na ženi, kada žena pomera ruke, noge, savija struk“, rekla je slavna Koko. Imamo za vas njene stilske savete.

5 komada koje svaka žena treba da ima

Mala crna haljina

Prava vizit-karta Koko Šanel, koja je verovala da takva haljina jednostavno mora da se nađe u ormaru svake žene. Može biti bilo koje dužine – mini za izlaske, midi za poslovne sastanke, a ako dodate izuzetne dodatke i nakit, možete da zablistate i na crvenom tepihu.

Muška bela košulja

Koko nije volela ženske bluze, obožavala je stvari muškog kroja i bila je prva koja se usudila da izađe u takvom izdanju. Pomalo grub, ali istovremeno elegantnim izgledom.

Biserna ogrlica

Obično je Koko dopunjavala svoju belu košulju nizom plemenitih bisera, ali nije prezirala kvalitetan nakit. Šanel je verovala da ne postoji previše nakita, ali je pozvala ljude da budu pažljivi pri izboru dodataka.

Sako od tvida

A upravo tvid čini da ceo izgleda skupo i elegantno. Pored toga, može se kombinovati sa gotovo bilo kojim predmetom i, u zavisnosti od izabrane kombinacije, relevantan je i za društvena okupljanja i za kancelariju.

Kvalitetne cipele i tašna

Koko je smatrala da ne možete štedeti na cipelama i tašni. Cela vaša garderoba se može sastojati od pristupačnih stvari, ali morate potrošiti novac na torbu i cipele. Koko je izmislila torbu sa kaišem i lancima za rame.

5 pravila koja žene posle 40. ne treba da ignorišu

Koko Šanel je imala mnogo mudrih izreka o modi i stilu koje se i danas mogu primeniti. Često je primećivala važne detalje o kojima drugi nisu razmišljali i činilo se da je slutila kako treba da izgleda prava dama, a posebno je imala preporuke za zrele žene.

1. Idealan stil zahteva kombinaciju muških i ženskih komada

Neke žene se i dalje pridržavaju stereotipa i veruju da će prevelike ili glomazne farmerke učiniti da izgledaju kao tinejdžerke. Umesto slobodnog kroja, više vole bluze s volanima i klasične suknje do kolena, koje su možda praktične, ali su i dosadne. Opuštena odeća bez naglašenih ženstvenih karakteristika izgleda moderno i može stvoriti efekat krhke figure, čak i ako imate višak kilograma. Šanel je kreirala pantalone kao deo ženske garderobe, verovala je da stvari treba da budu udobne. Nošenje uskih sukanja i košulja u kojima ne možete da podignete ruke može vam uništiti i osećaj za kretanje i potkopati samopouzdanje.

2. Najskuplja odeća dodaje godine

Komplet koji je previše luksuzan čini vas starim. Previše skupa i glamurozna odeća može dodati godine, posebno ako ima složen kroj i svetle printove. Koko Šanel je verovala da je pojavljivanje u javnosti u najboljoj odeći od glave do pete znak lošeg ukusa, a žene starije od 40 godina često upadaju u tu zamku. Mnoge žene žele nešto svetlije i dekorativnije u svojim kompletima, ali zaboravljaju da ih takvi printovi mogu upropastiti i učiniti da izgledaju starije. Elegantna jednostavnost i minimum dekoracije su tajne istinskog tihog luksuza.

3. Na cipelama se ne štedi

Dobre cipele igraju važnu ulogu u stilu, ali mnoge žene starije od 50 godina potcenjuju njihov značaj. Često štede novac i nose obuću staru decenijama. Kao rezultat, njihova slika izgleda zastarelo i neestetično. Koko Šanel je uvek razumela važnost cipela. Stvorila je legendarne cipele koje su postale klasika. Dobre cipele ne treba da budu samo lepe, već i praktične, i da se kombinuju sa različitim odevnim kombinacijama. Ako cipele nosite godinama, morate odabrati samo one najkvalitetnije i raznovrsne modele.

4. Ne potcenjujte bižuteriju

Mnoge starije žene pogrešno misle da će maksimalna količina zlatnog nakita učiniti njihov izgled statusno vrednim. Međutim, to ne izgleda uvek elegantno i čak može naglasiti loš ukus, kao što je i sama Koko primetila. Umesto toga, bolje je kombinovati bižuteriju i nakit ili koristiti samo veštačke materijale, koji takođe mogu biti lepi i moderni.

5. Što se žena gore oseća, to je važnije da izgleda pametno i negovano

Danas, pored "tradicionalnih" obaveza, žene imaju i druge brige: karijeru, želju da se samoostvare i pronađu svoj životni poziv. Takvo opterećenje, kome se mogu dodati i neke životne poteškoće, može dovesti do emocionalnog sagorevanja, zbog čega se javlja apatija i nestaje želja za sređivanjem i stilizovanjem. Ali Koko Šanel upozorava: u takvim situacijama morate biti potpuno novi i zadiviti druge svojim izgledom. Lagana šminka, elegantna odeća i parfem obavezni su za pojavljivanje u javnosti, naročito kada se ne oećatenabolje.

Pročitajte i Koje su namodernije cipele ovog proleća.

BONUS VIDEO:

Pravilo 333 za stilizovanje Instagram/treatingthestreetslikearunway

Sensa/Z.A.