Briga o telu i umu s godinama treba da nam postane sve važnija misija u životu. Na taj način pokazujemo da imamo razvijenu ljubav prema sebi, ali i prema drugim ljudima kojima je do nas stalo. Životne navike su ključne za zdravlje i dugovečnost, a ukoliko promenite neke, usvojite ili izbacite, možete značajno da doprinesete svom kvalitetuživota.

Otkrivamo kojih 5 stvari treba da prestanete da radite ako imate preko 60 godina:

1. Stop sedelačkom načinu života, vreme je za pokret - Sedenje i nedostatak fizičke aktivnosti može uzrokovati niz zdravstvenih problema, posebno za vaše srce, kao i gubitak mišićne mase, slabljene kostiju, povećanja telesne težine i poremećaji raspoloženja. Takođe, nepovoljno utiče na hormone i slabi telo, pa je preporučljivo da se ne usedite, već da se aktivirate, šetate kroz prirodu, budete aktivni. Šetajte sa partnerom ili prijateljima, upišite se na krus vežbanja, trenirajte, plivajte - sve ovo povoljno može uticati na vaše telo i poboljšati raspoloženje.

2. Zanemarivanje oralnog zdravlja - Oralno zdravlje je izuzetno važno i može uticati na zdravlje celog organizam. Sa godinama povećava se rizik od razvoja bolesti desni i drugih problema sa zubima. Zbog toga je važno da redovno održavate higijenu zuba, koristite konac i posećujete stomatologa radi pregleda, preventivno. Stomatolozi takođe preporučuju upotrebu oralnog irigatora i ispiranja. Što bolje vodite računa o svojim zubima, duže ćete biti zdravi i izgledati lepo.

3. Prestanite da jedete toliko šećera - Od svih loših odluka o hrani koje možete doneti, dodavanje šećera svuda je broj jedan. Ovo su prazne kalorije. Vremenom, šećer može dovesti do promena raspoloženja, dijabetesa i opšteg lošeg zdravlja. Treba izbegavati gazirana slatka pića, kao i veštačke sokove.

4. Izolovanje od drugih - Ljudi se osećaju dobro i fizički i duhovno, u društvu voljenih, prijatelja i istomišljenika. Kako starimo, često smo skloni da ostanemo kod kuće. Ne dozvolite da vas ostajanje u zonikomfora ili lenjost nateraju na usamljenost koja vam ne prija. Izađite sa prijateljima, idite na putovanja, širite svoja znanja i iskustva, upoznajte nove ljude....Budite u interakciji sa ljudima oko sebe, to će poboljšati raspoloženje. Takođe, radost je jedan od najvažnijih eliksir protiv starenja.

5. Žudnja za nezdravom hranom - Previše nezdrave hrane umesto zdravih proteina, vitamina i minerala može dovesti do gojaznosti, bolesti srca i drugih zdravstvenih problema. Jedite voće, povrće, integralne žitarice, orašaste plodove, bobičasto voće, zdrave žitarice, mahunarke, ribu, nemasno crveno meso i nemasno meso živine. Mleko, sveži sir, kefir, jogurt, mlad sir - sve ovo je veoma korisno u umerenim količinama.

Ne zaboravite na zelenilo, jaja i krompir. Odbijte prerađenu hranu - suhomesnate proizvode, brzu hranu, jako slanu i slatku hranu. Alkohol takođe treba izbegavati, on nam nije prijatelj. kada želite da nazdravite i priuštite sebi čašu omiljenog napitka, popijte čašu crnog vina koje može biti korisno po zdravlje.

Izvor: Sensa