Kolagen ima široku primenu i budući da ga telo svakodnevno troši dobro je nadokanditi naše rezerve. Ipak ima 3 slučaja kada se posebno prepručuje.

1. Za osobe sa sitnim borama
Dobar pokazatelj da vam je potreban kolagen mogu biti fine sitne bore, posebno one koje ostaju dugo nakon što se uštinete. Te fine bore se vremenom produbljuju i zato je važno ukloniti ih na vreme. Peptidi iz kolagena poboljšavaju elastičnost kože i gustinu kolagena koji se nalazi u njoj. Oni podstiču prirodnu proizvodnju kolagena u telu i druge molekule koji su od značaja za kožu kao što su elastin i fibrilin. Ispitivanja su pokazala da peptidi iz kolagena poboljšavaju i hidrataciju kožešto je takođe važan faktor kada govorimo o sitnim borama.

2. Za žene u menopauzi
Tehnički, svako može da uzima kolagen budući da se njegova proizvodnja umanjuje u proseku za 1 odsto na svake dve godine od 25. godine. Ipak, u menopauzi dolazi do naglog pada proizvodnje kolagena od oko 30 odsto. Tada žene obično i uočavaju velike promene na koži – duboke bore i kožu koja visi. Osim za kožu, kolagen je u ovom periodu preporučljiv i za zglobove koji sa godinama gube svoju mobilnost. Prednost je i ukoliko se kolagenu priključi o hijaluronska kiselina koja igra ključnu ulogu u podmazivanju zglobova.

3. Želite zdraviju i zategnutiju kožu
Naposletku, čak i ako želite da vam koža bude zategnuta, jedra i hidrirana – kolagen može da pomogne.

Izvor: Sensa