Iako su perimenopauza i menopauza prirodni procesi za svaku ženu – simptomi mogu da budu jako neprijatni. Postoje brojni saveti koji vam mogu pomoći da u manjoj ili većoj meri ublažite neprijatne simptome menopauze, a zanimalo nas je kako ovaj kiselkasti fermentisani napitak može da nam bude doprinos.

Šta je kombuha?

Ovaj napitak je postao pravi ferementacijski hit u poslednjih nekoliko godina budući da se slavi kao nezaobilazan put do zdrave crevne flore i ojačanog imuniteta. I kako joj raste popularnost – raste i cena. A kombuha je zapravo fermentisani čaj koji potiče iz drevne KIne u kojoj se već vekovima koristi kao eliksir za opšte zdravlje. Ima značajan udeo probiotika i zbog toga sjajan uticaj na varenje i vitalnost. ima kiselkast ukus koji podseća na sirće i zbog fermentacije ima i određen procenat alkohola iako komercijalno proizvedena kombuha nema dovoljnu količinu da bi se klasifikovala kao alkoholno piće važno je biti svestan i ove činjenice. Posebno se preporučuje zbog značajne količijne dobrih gljivica i bakterija koje nastaju u procesu feremntacije i iako možemo da je pravimo kod kuće, ipak se radi o misterioznom poslu bakterija i gljivica, pa ako niste vični ferementaciji prepustite to stručnjacima.

Kombuha i menopauza

Nije urađeno dovoljno istraživanja koja bi dokumentovala efekat kombuhe na simptome menopauze ali njene dokazane prednosti korespondiraju sa nekim uobičajenim simptomima menopauze, pa možda može da pomogne u njihovom ublažavanju.

Problemi sa varenjem

Tokom menopauze dolazi do smanjene proizvodnje određenih hormona koji utiču na brzinu i efikasnost varenja hrane što može da dovede do nadimanja, gasova, mučnine, dijareje ili zatvora. Lisa Ričards, nutricionistkinja i autorka Kandida dijete, kaže da kombuha ima obilje bakterija koje su dobre za crevnu floru, potpomažu procese varenja ali daju i dodatni izvor energije. Ona savetuje da se kombuha uzima negde na polovini dana kada se stomak već bavi varenjem hrane i kada telo može da ima koristi od dodatnog naleta energije.
Dr Su Nui Eskobar, dijetetičarka i ekspertkinja za menopauzu kaže da probiotici u kombuhi mogu biti korisni i za žene koje imaju problem sa nadimanjem i zatvorom, jer podstiču pokretljivost creva i izbacivanje gasova.

Raspoloženje i “moždana magla”

Tokom menopauze rad i izlučivenja hormona se menja, a to posebno važi za estrogen. Sve fluktuacije hormona utiču i na proizvodnju serotonina što uveliko utiče na raspoloženje. Proemen raspoloženja u kombinaciji sa nesanicom mogu da dovedu do anksioznosti, depresije i “moždane magle”.
Lisa Ričards objašnjava da postoji veza između mozga i stomaka – creva/mozak osa što znači da zdravlje našeg mikrobioma ima uticaj in a naše nervi sistem. Kombuha, koja je bogata probioticima doprinosi zdravlju creva i time posredno i mozgu. Umerena upotreba kombuhe može pomoći kod nekih psiholoških tegoba uzrokovanih menopauzom zahvaljujući svom uticaju na stomak.

Valunzi i noćno znojenje

I ova dva simptoma su zajednički za mnoge žene koje prolaze kroz period menopauze i nastaju zahvaljujući fluktuaciji hormona što telu otežava regulisanje temperature. Dr Eskobar navodi da kombuha može da umanji učestalost valunga i noćnog znojenja kao i njihov intenzitet.

Pre nego što uvedete kombuhu u svoju rutinu imajte na umu da je važno da je upotrebljavate umereno i uz dosta tečnosti jer preterana konzumacija može da dovede do bolova u stomaku i gasova. Ako ste osetljivi na alkohol i i kofein izbegavajte je, jer kombuha sadrži i jedno i drugo.

Izvor: Sensa