Nadimanje je teskoba sa kojom se mnogi ljudi suočavaju, a uzroci mogu biti razni - nepravilna ishrana, namirnice koje nadimaju, nedostatak aktivnosti, brza konzumacija hrane, stres, intolerancija na odrđene namirnice itd. Međutim, i hormoni mogu imati vleiku ulogu kada je reč o nadimanju, zbog toga se mnoge žene osećaju naduto u periodu menopauze.

Estrogen i progesteron su dva primarna ženska polna hormona, a ovi nivoi variraju kako ulazite u menopauzu, što može izazvati neke neželjene efekte u telu. "Premalo ili previše progesterona definitivno može uzrokovati da se žena oseća naduto", objasnila je dr Vendi Trubou za mbg. "Obično, kada žena ulazi u menopauzu, nadimanje se javlja zbog niskog nivoa progesterona, pa preporučujemo da proverite nivoe", dodala je ona.

Svaki disbalans i promena hormona može uticati na zdravlje. "U početku, smanjenje i prestanak ovulacije dovodi do smanjenja progesterona, što je praćeno fluktuacijama nivoa estrogena i na kraju do smanjenja estrogena ispod praga potrebnog za menstruaciju", rekao je ginekolog Eden Fromberg.

Usled toga, u telu se može zadržavati višak tečnosti, što dovodi do nadimanja stomaka. Postoji nekoliko metoda koje mogu smanjiti osećaj nadutosti u menopauzi, kao i podstaći izbacivanje viška vode - svi su prirodni:

1. Pijte puno vode - Ako vaše telo zadržava vodu, to može biti znak da morate da pijete više, a ne manje vode. "Unos određene količine tečnosti je važan, a ograničavanje tečnosti ne rešava zadržavanje tečnosti. U stvari, ograničavanje tečnosti utiče na varenje, što dodatno pogoršava nadimanje", napominje Fromberg.

2. Pažljiviji pristup ishrani - "Prerađena, hladna hrana, hrana koja stvara gasove, masna hrana, gluten i hrana koja sadrži šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate može doprineti nadimanju. Mikrobiom creva se sastoji od imunološki osetljivih organizama koji oblažu naše tanko i debelo crevo, a to su esencijalni mikrobi posebno osetljivi na šećer, slatkiše i rafinisane ugljene hidrate", objašnjava Fromberg.Možete smanjiti slatkiše i obrađene grickalice i zameniti ih sastojcima bogatim probioticima poput jogurta, fermentisane hrane poput kimčija, pa čak i kiselog kupusa.

3. Uzimanje probiotika - Pored jedenja hrane bogate probioticima, uzimanje ciljanog suplementa je još jedan način da svom crevu date ono što mu je potrebno.

4. Smanjite stres - Stres takođe može da igra ulogu u nadimanju, a upravljanje osećajem preopterećenosti iz dana u dan će uticati na vaše opšte zdravlje. "Jajnici se snabdevaju krvlju i nervima iz nadbubrežnih žlezda, a ove endokrine strukture su hormonski i strukturno osetljive na međusobne procese. Na početku menopauze, nadbubrežne žlezde mogu postati osetljivije na stres zbog nedostatka "podrške" iz jajnika", kaže Fromberg.

Redovno vežbanje, dobar san, vežbe disanja, odmor i oporavak - odlične su metode za ublažavanje stresa i održavanje dobrog zdravlja. Iako je povremeno nadimanje potpuno normalno, ako potraje čak i nakon promene zdravog načina života, možda bi bilo dobro da se konsultujete sa svojim lekarom o drugim opcijama lečenja.

Izvor: Sensa.story.hr