Da bismo bili zdravi, osim kvalitetne ishrane, spavanja i što manje stresa, neophodno je i da budemo fizički aktivni. To važi u svim životnim dobima, pa tako i u poznom, preko 60. godine kada je naročito važno održati zdravu muskulaturu. Nemojte da vam cilj bude izgled, već dobar osećaj i zdravlje. Zato se pre bilo koje aktivnostni posavetujete s lekarom, naročito ako se nikada ranije niste bavili sportom. Izaberite aktivnost koja će biti prilagođena vašoj kondiciji i zdravstvenom stanju. Evo koji sportovi se preporučuju starijima od 60 godina: 

1. Plivanje

Ovo je aktivnost broj 1 za sve uzraste. Važi za jedan od najkorisnijih, najjednostavnijih i najpristupačnijih sportova za koji vam ne treba nikakva oprema, samo voda. Ne morate da se trudite da postižete neke velike rezultate, dovoljno je samo rekreativno nekoliko puta nedeljno odlaziti na bazen ili ako živite u blizini reke/jezera/mora. Plivanje je dobro za održavanje normalne funkcije kardiovaskularnog i respiratornog sistema, za dobar tonus mišića I jačanje cele muskulature. Ako ste u mogućnosti, idite ne časove plivanja kod intruktora koji će vam pokazati pravilnu tehniku.

2. Nordijsko hodanje

Ova aktivnost je mnogo više od običnog hodanja jer se uz pomoć štapova smanjuje opterećenje na zglobove i kolena, a istovremeno povećava potrošmnja kalorija. Možete šetati po šumi, u parku, po livadama, pored reke...gde god želite. Ova aktinost je odlična prevencija gojaznosti, odlična je za cirkulaciju, pogoduje osobama koje boluju od osteoporoze, Parkinsonove bolesti, astme, onima koji imaju problema sa zglobovima, hipertenzijom, nesanicom... Nije dobar izbor za one koji boluju od angine pektoris, tromboflebitisa i ozbiljne srčane smetnje.

3. Vežbe snage

Ne moraju da se izvode u teretani, može i na grupnim treninzima ili da radite sami kod kuće. Bitno je samo da angažujete sve mišićne grupe. Radite čučnjeve, iskorake, trbušnjake, vežbe za leđa, ruke, izdržaje… Možete koristiti male tegiće ili težinu sopstvenog tela. Na ovaj način održavate telo u formi, razvijalte mobilnost, koordinaciju, jačate telo, poboljšavate cirkulaciju krvi i popravljate raspoloženje.

4. Joga

Osim što pozitivno deluje na telo, joga je aktivnost koja ima posebnu mentalnu komponentu jer vas uči kako da opustite iz sebe sve negativno, da izbacite stres I opustite se uz pomoć vežbi disanja. Svaki pokret koji se radi mora da bude osvešćen, uz svesno disanje I pravilno izviđenje. Zato će vam biti najlakše da idete na časove joge gde ćete otkriti njene blagodeti na um I telo. Mnogi pogrešno predstavljaju jogu kao sport- ona nije aktivnost gde ćete skakati i preznojiti se, ali ne možemo da kažemo da nije zahtevna. Pojedini položaji su više nego zahtevni i potrebno je vežbanje kako bismo uspeli pravilno da ih izvedemo. Joga je zapravo način života

5. Pikado

Iako deluje kao igra i nije sport u klasičnom smislu reči, pikado je zapravo dobra vežba koja trenira koncentraciju i koordinaciju pokreta. Ne zahteva fizičku spremu, samo dobar fokus i smirenost, a predstavlja i odličnu zabavu u društvu. Garantovano ćete popraviti raspoloženje. Osim pikada, bilo bi dobro da radite određene mentalne vežbe koje jačaju moždane funkcije, pročitajte ovde.

Izvor: Sensa