Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPREČITE RAZVOJ ALCHAJMERA - JEDNOSTAVNA AKTIVNOST POSPEŠUJE MOŽDANE FUNKCIJE: Svakog dana uradite jednu važnu stvar

Autor Vanja Ostojić

S godinama moždane funckije postaju sve slabije. jedan od načina da se spreči demencija i razvoj Alchajmerove bolesti jeste da svoj mozak stalno držimo uposlenim. Evo koja aktivnost je posebo dobra za pamćenje, motoriku i kreativnost

 Kako sprečiti razvoj Alchajmerove bolesti Izvor: Shutterstock

Živimo u svetu visoke tehnologije u kome nam različiti gedžeti olakšavaju život- na telefonu tražimo informacije, gledamo slike, razgovaramo, koristimo kalkulator umesto da računamo sami, kucamo tekst na laptopu, čitamo knjige onlajn... Ali istovremeno u svetu raste broj bolesti, posebno onih moždanih. Već nakon 60 godine pamćenje počinje da slabi, kao i zaključivanje, logika, motorika. Lekari jednoglasno izjavljuju da je to zato što ne teramo svoj mozak da radi, jer nam je lakše da odštampamo tekst, rešimo problem onlajn, pošaljemo poruku…Čak je I sve više hobija vezano za internet.

Jedan od načina da sprečite razvoj demencije i Alchajmerove bolesti jeste da svakog dana pišete rukom!

Pročitajte još

Trening pamćenja

Osim što uključuje koordinaciju pokreta, angažuje čulo vida, pisanje je i svojevrsna vežba za mozak jer angažuje sve moždane funkcije. Morate da pratite tok svojih misli, da se setite određenih činjenica, podataka, da sklapate rečenice, da reprodukujete slova, mislite o gramatici i pravopisu…Toga nema kada kucate na tastaturi, sistem može sam da vam automatski ispravlja greške.

Saznajte i...

Oslobađa stresa

Kada pišete na papiru, vi iznovaproživljavate emocije. Zbog toga psiholozi savetuju pisanje o svojim iskustvima kako biste se oslobodili psiho-emocionalnog stresa. Najbolji način ju vođenje dnevnika ciljeva i događaja. Tako ćete pisati i osloboditi se stresa.

Utiče na razvoj motoričkih veština

Kada radite rukama, uključujući pisanje, hemisfere su u interakciji, a više mentalne funkcije se bolje razvijaju. Zbog toga je pisanje odlična prevencija Alchajmerove bolesti, posebno za one koji ne znaju da šiju, pletu ili se bave nekim drugim ručnim radom.

Aktivira maštu

Kada pišemo rukom, desna hemisfera se više uključuje, a ona je odgovorna za umetničku percepciju, emocije, a ne za logiku, kao leva. Probajte da napišete pismo voljenoj osobi- jedno na računaru, a drugo pisano rukom. Videćete kako će i sam ton pisma biti drugačiji, kroz pisanje rukom ćete više ispoljiti svoje emocije.

Utiče na intelektualni razvoj

Kada lekari sprovode psihodijagnostički pregled, oni posmatraju ne samo kako osoba izgleda, već i proveravaju usmeni i pismeni govor. Obično se daje upitnik za popunjavanje rukom, što pomaže u otklanjanju brojnih mentalnih poremećaja.Da biste napisali jednostavnu frazu, morate čuti reč, razlikovati zvukove, zapamtiti slike slova, prekodirati ih u pokret ruke…

Utiče na usmeno izražavanje

Pisanje nije samo motorički čin. Naučnici su sproveli studiju i otkrili da pisanje ne utiče samo na percepciju, već i na usmeni govor. Što više čovek piše, lakše mu je da pravilno formira svoje misli i izrazi ih.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj