Raznovrsna ishrana sama po sebi predstavlja najbolju prevenciju razvoju mnogih bolesti, a bitna je i za očuvanje vitalnosti i normalnih funkcija u telu. Kada organizmu nedostaju određene materije, to se manifestuje nizom simptoma, a dugoročno može voditi razvoju ozbiljnih oboljenja.

Postoje namirnice koje naročito pozitino deluju na moždane funkcije- na pamćenje, logičko razmišljanje, brzinu misaonog procesa, koncentraciju. Istraživanja pokazuju da njihova konzumacija ima moć da spreči razvoj demencije i Alchajmerove bolesti koja najviše preti muškarcima i ženama starijim od 65 godina. Da biste izbegli razvoj ovih bolesti, obogatite ishranu namirnicama koje su važne za očuvanje moždanih funkcija:

Plavo voće

Biljni pigment antocijanin, koji se nalazi u voću i bobicama plave boje deluje antioksidativno, oslobađa ćelije slobodnih radikala. Popravljaju već nastala oštećenja i sprečavaju dalje narušavanje ćelijske membrane, poboljšavaju pamćenje, kognitivne sposobnosti i pažnju. Antocijanin se nalazi u borovnicama, suvim šljivama, crnom grožđu i kupinama.

Riba

Riba je bogata prirodnim mastima i supstancama neophodnim za stvaranje važne povezne komponente mozga – mijelina. Takođe, bitno je jer uspostavlja ćelijsku komunikaciju i transport inforamcija u mozgu i pozitivno utiče na memoriju. Centralni nervni sistem najviše koristi ima od skuše, lososa, haringe i sardine. Preporučuje se da ribu spremate kuvanjem, dinstanjem ili pečenjem. Prženjem se uništavaju vredna jedinjenja, a riba obo i zasićuje ih trans mastima, što je štetno za centralni nervni sistem.

Orasi

Jezgra oraha već svojim izgledom podsećaju na moždanu koru. Samo šaka ovih orašastih plodova dnevno obezbeđuje telu antioksidante koji eliminišu slobodne radikale, sprečavaju oksidativni stres i prevremeno starenje. Sadrže nezasićene masne kiseline koje pomažu u regulisanju lošeg holesterola, poboljšavaju cirkulaciju i sprečavaju razvoj srčanih bolesti. Lecitin gradi ćelijske membrane.

Kakao

Kakao je jedna od najbogatijih namirnica antioksidansima flavanolima. Ova supstanca smanjuje mogućnost oksidativnih procesa u ćelijama i eliminiše ćelijska oštećenja koja dovode do demencije. Flavanol takođe hrani ćelijska tkiva i pospešuje cirkulaciju. Periodična konzumacija kakao zrna ili ispijanje toplog napitka pozitivno utiče na raspoloženje, štiti od stresa i održava vitalnost tela.

Jaja

Osim što su nutritivno bogata namirnica, jaja sadrže holin, supstancu koja je aktivno uključena u formiranje neuronskih veza, kao i u sprovođenju nervnih impulsa. Nedostatak holina u svakodnevnoj ishrani na duže staze dovodi do razvoja Alchajmerove bolesti.

Izvor: Sensa