Ako vas često muči nadimanje stomaka, treba da izbegavate sledeće namirnice!

Čak i ako spadate u onu grupu ljudi koja se hrani vrlo zdravo, izvesno povrće, kao što je vlaknasti paslulj i mahunarke, mogu da izazovu nadutost, ističu stručnjaci.
Osim namirnica koje su izdvojili kao uzročnike nadutosti stomaka, eksperti takođe savetuju da jedete manje obroke, ali češće. Takođe, preporuka je da duže žvaćete svaki zalogaj i tako ćete sprečiti svaku iritaciju u stomaku, piše Stvar ukusa.
Ukoliko želite da zadržite ravan stomak i izbegnete nadutost, treba da ograničite konzumiranje ovih namirnica:
1. Povrće kao što je brokoli, karfiol, kupus
Brokoli, karfiol i kupus mogu da izazovu probleme sa nadutošću jer neki ljudi malo teže vare ovo povrće.
2. Mahunarke, pasulj i korenasto povrće
Iako zdravi i česo obeležje zdrave ishrane i dijete, namirnice kao što su pasulj, mahunarke i korenasto povrće mogu da izazovu nadutost stomaka. Takođe, sočivo sadrži fitinsku kiselinu koja može izazvati nadimanje. Ali, ukoliko ga potopite u dosta hladne vode sa limunovim sokom ili sirćetom tokom noći, možete da smanjite taj efekat koji sočivo ima.
3. Koštunjavo voće
Koštunjavo voće kao što su šljive i sušeno voće sadrže organska jedinjenja koja su korisna za probavni trakt i celokupno zdravlje. Međutim, kako će ovo voće biti svareno zavisi od bakterije u vašem stomaku. Ukoliko nije dobro svareno, fermentacija do koje dolazi izaziva nadutost.
4. Začini
Iako su začini blagotvorni za naše telo i zdravlje, neke začinjene namirnice mogu da izazovu kiselinu u stomaku. Kiselina opet može da izazove iritacije i nadimanja.
5. Žvakaće gume
Svi volimo gume za žvakanje. Iako mogu da vam pruže zanimaciju i odvrate vas od visokokaloričnih grickalica, one mogu da dovedu do toga da dok žvaćete "žvaku", progutate i vazduh što dovodi do nadutosti.