Većina nas se u nekom trenutku života suočila s aknama. Najčešće se javljaju u pubertetu, ali i mnoge osobe u odraslom dobu imaju ovaj problem. Iako najčešće zahvate lice, česte su i na leđima, tačnije, na onim mestima gde se koža pojačano masti. Na koji način možemo da ih tretiramo uz pomoć prirodnih eteričnih ulja pisao je za magazin Sensa Neven Carin, fitoterapeut, duhovno-energetski iscelitelj.

"Najčešća greška kod tretiranja akni je upotreba raznih sredstava za čišćenje lica koja ujedno uklanjaju i prirodnu zaštitu kože, pa je time čine još ranjivijom. Inače, sapuni obično imaju pH vrednost oko 9 ili 10, što uklanja kiseli film kože, ostavljajući je veoma ranjivom. Poređenja radi, 0 je mera za ekstremno kiselo, a 14 za ekstremno bazno, dok je vrednost 7 pH neutralna, što je ujedno i vrednost koju ima voda. Naša koža bi trebalo da ima prirodnu pH vrednost 5, što je blago kiselo, no često pranje i korišćenje raznih preparata koji nemaju odgovarajući pH faktor dovodi do neravnoteže, ostavljajući našu kožu nezaštićenom. Iz tog razloga veoma je važno da se posle korišćenja takvih preparata ili uklanjanja šminke povrati prirodna pH vrednost kože. Neka kože s aknama zahteva upornost i redovnu primenu i najbolje je da tretman bude individualni."

Ulje za opštu negu kože pogođene aknama

- 10 ml ulja lešnika

- 8 ml skvalana

- 5 ml tamanu ulja

- 5 ml ulja jojobe

- 8 kapi eteričnog ulja čajevca

- 7 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande

- 5 kapi eteričnog ulja nemačke kamilice

- 2 kapi antioksidativnog ekstrakta ruzmarina

U bočicu od 30 ml sipajte sve sastojke, dobro promućkajte i nanosite na područje pogođeno aknama 1–2 puta dnevno, idealno
na kožu navlaženu odgovarajućim hidrolatom ili losionom.

Izvor: Sensa