Mnogi stručnjaci savetuju da umesto preskupih proizvoda pronađemo i jednostavnije alternative za negu kože. Uglavnom se i slažu da gel aloe vere, ekstrahovan iz sočne biljke aloe vere, može pružiti niz prednosti vašoj rutini lepote — posebno ako ste stariji od 50 godina.

5 razloga da uključite aloe veru u svoju beauty rutinu:

Odlično hidrira

Mnogi dermatolozi i stručnjaci za lepotu tvrde da su prirodni proizvodi za negu kože koji sadrže manje sastojaka bolji za vašu kožu. Aloe vera je savršen primer hidratacije sa jednim sastojkom. Pruža duboku hidrataciju bez izlaganja nezdravim parabenima, sulfatima, ftalatima, mirisima...
„Aloe vera je svestrana biljka poznata po svojim svojstvima – pomaže zarastanju i hidrira kožu“, kaže Krista Suter, suvlasnica BLUR Aesthetics Medical Spa. „Hidrira kožu bez ostavljanja masnog osećaja, što ga čini idealnim za sve sa masnom kožom."
Džulija Ših, vlasnica kompanije za negu kože i vellnes Bodi + Soul, slaže se da je aloe vera idealan hidratant za osobe starije od 50 godina: „Potražite aloe veru kao sastojak u hidratantnim kremama i serumima ili je nanesite direktno tako što ćete otkinuti list sa biljke i istisnuti svež gel“, savetuje ona.

Može smanjiti fine linije i bore

Bez obzira da li je nanosite kao kremu, gel ili masku, aloe vera takođe deluje kao efikasan serum protiv starenja, kaže Suter. „Aloe vera je bogata vitaminima C i E, za koje se zna da su od vitalnog značaja za zdravu kožu i takođe pomažu u poboljšanju čvrstoće, smanjujući pojavu finih linija i bora.
Primena aloe vere takođe može da stimuliše proizvodnju kolagena, što pomaže da koža ostane gipka, blistava i otporna na oštećenja, kaže Ših. Ona dodaje da ovo čini aloe veru posebno korisnim eliksirom za negu kože za osobe starije od 50 godina.

Umanjuje oštećenja od sunčevog zračenja

Ništa ne može da zameni preduzimanje mera predostrožnosti protiv štetnih UV zraka — krema za sunčanje, zaštitna odeća i ograničavanje direktnog izlaganja suncu su neophodni, posebno tokom sunčanih letnjih dana.
Međutim, aloe vera može pomoći u ublažavanju opekotina od sunca što je ključno za osobe starije od 50 godina, jer njihova koža postaje osetljivija na oštećenja od sunca.
Liis Hainla, glavna urednica Vegan Avenue, vodiča za veganske brendove lepote objašnjava: „Sa svojim efektom hlađenja, aloe vera umiruje kožu i podržava njen proces zarastanja, nudeći olakšanje od opekotina od sunca“, objašnjava Hainla. „Bilo da se nanese u čistom obliku gela ili se nalazi u proizvodima za zaštitu od sunca, aloe vera pomaže u ublažavanju nelagodnosti i smanjenju upale izazvane opekotinama od sunca.“

Pravi gel za brijanje koji umiruje kožu

Suter kaže da postoji još jedna upotreba aloe vere koja koristi ženama starijim od 50 godina: „Aloe vera se takođe može koristiti kao gel za brijanje – njena svojstva hlađenja umiruju kožu.“
Ovo je posebno korisno za žene starije od 50 godina, koji imaju tendenciju da imaju suvu, tanju kožu koja je podložnija posekotinama i iritacijama.

Može poboljšati zdravlje vaše kože glave i kose

Nedavna studija objavljena u časopisu Menopause otkrila je da 52 odsto žena starijih od 50 godina doživljava gubitak kose. Šezdeset procenata onih žena koje su imale gubitak kose su takođe prijavile nizak nivo samopoštovanja.
„Upotreba aloe vere nije ograničena samo na negu kože. Nanošenje soka od aloe vere na vlasište može pomoći u hidrataciji i održavanju opšteg zdravlja vlasišta, što zauzvrat promoviše zdraviju kosu“, kaže Suter.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO: