Iako ne možemo potpuno zaustaviti starenje, možemo odlučiti koliko brzo i u kojoj meri će se to dogoditi. Uz malo truda i nekoliko jednostavnih promena u svakodnevnom životu, možemo malo usporiti ovo putovanje.

Predstavljamo vam 6 prirodnih trikova za usporavanje starenja!

Spavanje je vaša supermoć:

Da li ste se ikada zapitali zašto vaša baka uvek rano ide u krevet? Ispostavilo se da je bila u pravu! San je ključan za obnavljanje ćelija, što znači da igra važnu ulogu u borbi protiv starenja. Pravilan san jača vaš imuni sistem, podstiče oporavak mišića i pomaže vašem metabolizmu da bolje funkcioniše. Postavite alarm da vas podseti da odete u krevet i spavate najmanje sedam do devet sati.

Hormoni su naši prijatelji:

Hormoni su naši hemijski glasnici koji koordiniraju različite funkcije i procese u telu. To znači da su optimalni nivoi hormona neophodni za zdravo starenje. To se može postići zdravom ishranom, adekvatnim snom i redovnom fizičkom aktivnošću. Naša ljubav prema jogurtu i ovsenim pahuljicama odjednom dobija novo značenje, zar ne? Preporučujemo i vođenje ljubavi,jer se tada u telu otpuštaju hormoni koji nas podmlađuju! Ovo je jedan od 6 prirodnih trikova za usporavanje starenja!

Snaga mišića:

Ko ne bi želeo da bude superheroj? Počnite sa vežbama snage za održavanje mišićne mase, koje pomažu da se u organizmu održavaju optimalni nivoi šećera u krvi i kod smanjenja hroničnih upala. 

Povrće je vaš najbolji drug:

Ishrana bogata biljnom hranom sadrži hranljive materije i jedinjenja koja se bore protiv upala, glavnog uzroka oštećenja ćelija i starenja. Jedite više povrća i voća da biste snizili holesterol, trigliceride i glukozu u krvi. Možda zvuči kao da vam mama priča, ali ispostavilo se da je bila u pravu!

Mozak:

Starenje takođe može dovesti do kognitivnog pada, tako da je važno da mozak bude aktivan. Ukrštene reči, sudoku, šah ili bilo koja nova zanimljiva knjiga mogu poboljšati memoriju i brzinu obrade informacija. 

Krema za sunčanje je vaša najvažnija zaštita:

Sunce takođe može ubrzati starenje. Štetno ultraljubičasto zračenje može izazvati oštećenje kože koje dovodi do bora, staračkih pega i neujednačenog tena. Obavezno koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 30 svakog dana kako biste kožu održali mladom. Zapamtite, zdrava koža je uvek u modi!

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO: