Veruje se da zbog promene hormonskog balansa pati ne samo zdravlje, već i nivo libida. Pad libida je jedan od glavnih simptoma menopauze, a mnoge žene tada misle kako je njihovom intimnomživotu došao kraj - da li je to istina?

Tokom menopauze, zbog hormonalnih promena, mnoge žene imaju izazove sa mentalnim zdravljem. Javljaju se sumnja u sebe, promene na telu koje smetaju, razmišljanej o starosti... Razne promene na fizičkom i na mentalnom nivou mogu da utiču na intimni život. Zato, tokom ulaska u menopauzu i u roku od 5-7 godina nakon toga, veoma je važno obratiti više pažnje na sebe.

Emocionalno stanje i libido u menopauzi

Na emocionalnu pozadinu utiču ne samo hormoni, već i nerešeni problemi. Žena se povlači u sebe, kloni se ljudi, sve ređe iam intimne trenutke sa partnerom. Neki parovi u srednjim godinama imaju poteškoća u komunikaciji. Ženska seksualnost je usko povezana sa odnosima i zavisi od partnera, njegovog raspoloženja, od fizičkog osećaja sopstvene vrednosti.

Nedostatak libida u menopauzi je uzrokovan mnogim faktorima. Hormoni, odnosi, stres, promene u izgledu, gubitak energije i nesanica, promene tela. Smanjenje nivoa polnih hormona utiče na gubitak seksualne želje, ali je retko jedini uzrok. Mozak sadrži biološki emocionalne komponente libida. A ako postoje problemi, onda će prirodno libido biti neaktivan.

Neki parovi su zadovoljni gubitkom seksualne aktivnosti, ali za većinu ljudi zdrav intimni život igra važnu ulogu u ličnim odnosima. Razlog za smanjenje libida se i dalje pripisuje hormonima. Emocionalni i psihološki problemi se prepoznaju, ali se manje uzimaju u obzir. I žene i muškarci radije ih sakrivaju.

Jedan od okidača zašto dolazi do smanjenja intimne želje jeste to štop žena nije zadovoljna svojim izgledom. Ne voli svoje telo i stanje. Plaši se da se partneru više neće dopadati njeno telo i to je sprečava da se opusti. Postoji ukočenost i uverenje da seks više nije toliko važan, moguće je i bez njega. I čini se da libido počinje da opada. Zbog toga je toliko važno da muškarci tokom ovog perioda podržavaju svoje žene, budu nežniji.

Vrhunac i intimnost

Kao što smo ranije rekli, sve je u mozgu. Stoga, pre svega, potrebno je fokusirati se na radosti života, vežbati pozitivno razmišljanje. Ovo će pomoći da se shvati da seksualnost i senzualnost samo rastu tokom godina.

Veoma važna tačka je samoprihvatanje. Nemoguće je izbeći proces starenja. Oblik tela se uvek menja. Zbog toga je u srednjim godinama neophodno uvesti u dnevnu rutinu fizičku aktivnost: utiče na valunge, emocionalno stanje, snagu... Vežbanje može pomoći u sprečavanju stvaranja takozvane estrogenske masti oko struka. Pilates, vežbe istezanja i sve druge mirne aktivnosti su idealne tokom ovog perioda.

Menopauza je zaista životna faza kada treba da brinete više o sebi, a takođe u ovoje fazi postoji strast. Strast prema ljubav, prema partneru, prema životu uopšte. Postoji želja za životom. I dobro živeti.

Samoprihvatanje, samopouzdanje i sposobnost uživanja u životu neraskidivo su povezani sa kvalitetom intimnog života. Fizička intimnost je jedna od važnih manifestacija naše seksualnosti koja se stalno razvija. Naravno, posle 65 godina ovo bledi u drugi plan, ali i dalje želite da uživate u zagrljajima i poljupcima.

Ne zaboravite na zdravstvene prednosti intimnih odnosa:

  • Deluje povoljno na mentalno zdravlje, poboljšava raspoloženje, stvara osnovni osećaj blagostanja.
  • Ublažava anksioznost, stanja panike.
  • Povećava samopoštovanje.
  • Tokom menopauze, intimnost smanjuje učestalost i težinu valunga, prevencija je kardiovaskularnih bolesti.
  • Poboljšava dovod krvi u tkiva i zasićenje kiseonikom, čime se održava ton mišića male karlice.
  • Povoljno utiče na stanje hormona

(Sensa)

BONUS VIDEO:

4 vežbe za žene u menopauzi TikTok/nikiwibrowfitness