Svakog proleća jedva dočekamo da napokon otopli i oslobodimo se slojeva odeće. Ali pritom često osećamo pritisak da izgledamo "savršeno" jer sad se "sve vidi", a ono što vidimo u ogledalu ne odgovara onome što bismo želeli da vidimo. Umesto preteranog kritikovanja vlastitog izgleda, koje loše utiče na samopouzdanje i raspoloženje, moguće je osećati se bolje u svojoj koži - bez promene telesnog izgleda.

10 načina da se izborite sa stresnim životnim promenama: evo kako da sačuvate mir i snagu dok traje životna tranzicija

"Svi zaslužuju da cene i vole svoje telo i sebe - upravo takvo kakvo je, bilo koje veličine, oblika ili težine", ističe Margarita Tartakovsky, blogerka i autorka različitih tekstova s područja psihologije, koja piše kako bi "čitateljima dala praktične, osnažujuće savete" da im pomogne da "saosećajno brinu o sebi i drugima". Navodi šest načina za poboljšanje vlastite slike o svom telu.

Budite zahvalni na svom telu - i svemu onome što možete učiniti zahvaljujući njemu: zagrliti drage osobe, pisati, smejati se, osetiti povetarac... Mnogo toga što naše telo čini doživljavamo zdravo za gotovo zaboravljajući da i najmanji pokreti zahtevaju niz telesnih funkcija. "I najveće sposobnosti, naravno: naša nam tela omogućuju da dišemo. Daju nam život", kaže Margarita i savetuje da svaki dan zapišemo tri do pet stvari koje nam je naše telo taj dan pomoglo učiniti.

Napravite detoks svoga okruženja: teško je osećati se dobro u svojoj koži, a živeti u skladu sa okruženjem. To su stvari kao što su knjige o dijetama, časopisi, filmovi i TV programi koji promovišu "savršena" tela i šalju poruku da niste dovoljno mršavi, lepi, mišićavi i slično. Osim njih, treba se rešiti i vage jer vas ona prisiljava da se usredsredite na brojke i kilograme umesto na usvajanje zdravih navika.

Bavite se fizičkim aktivnostima koje volite - tako vežbanje neće biti samo još jedna dužnost koju valja ispuniti ili kazna - ili, u najgorem slučaju, još jedan način da telo postane vitkije. "Kad se bavimo takvom aktivnošću, počinjemo da preziremo svoje telo. Zašto ovo ne funkcioniše?

PageBreak

Naučite da budete nežni prema svom telu

Već nedelju dana radim ovu glupu vežbu i još ne mršavim. Zašto mi stomak nije mišićaviji?" Kad vežbamo iz čistog zadovoljstva, počinjemo da svoja tela gledamo drugačije. Postajemo zahvalni jer možemo da se bavimo aktivnostima koje volimo", kaže Tartakovsky. Ključ je u pronalasku aktivnosti koje nas inspirišu i osnažuju te one koje nas uče da budemo nežni prema svome telu, kao što je joga.

Svakodnevno se brinite o sebi - to uključuje sve, od dovoljno sna do izražavanja svojih emocija i postavljanja granica, od odlaska kod lekara kada je to potrebno do uživanja u pedikiru. "Razmislite o jednom ili dva načina na koji se svaki dan možete bolje brinuti o sebi."

Kako se prepoznaje "tačka pucanja" i kako da promenite stvari kojima više niste zadovoljni

Uživajte u lepoti svakodnevice - što smo više usredsređeni na svoje telesne "nedostatke", to manje vidimo lepotu u svom svakodnevnom životu, možda čak propuštamo druženja i izlaske jer nam se ne sviđa kako izgledamo. Ovde korisna može biti vežba Kelly Rae Roberts iz njene knjige Taking Flight: Inspiration and Techniques to Give Your Creative Spirit Wings koja pomaže da se u svakodnevici vidi izvanredno i sveto. Valja dopuniti ove rečenice: "U svom svakodnevnom životu možda previdim stvari kojih želim videti više, kao što je...", "Vidim malene trenutke zahvalnosti u ovo vreme, na ovim mestima i/ili s ovim ljudima...", "Lepotu vidim u..." te "Mogu uhvatiti sveto u običnom..."

Prestanite razgovarati o salu i kilogramima - verovatno ste već učestvovai u razgovorima tipa "Bedra su mi ogromna", "Ne smem to jesti, otići će ravno u salo na stomaku", "U toj haljini izgledam odvratno", "Moram smršati 5 kg - juče"... Način na koji govorimo (o) sebi - bilo javno, bilo u svoja četiri zida - utiče na našu sliku o sebi. Prvo postanite svesni koliko često kritikujete sami sebe. Razmotrite i šta je okidač za takvu samokritičnost - jeste li s određenim ljudima ili na određenim mestima? Ako neko u vašem društvu počne kritikovati svoj ili tuđi izgled, promenite temu, nemojte dozvoliti da se uvučete u spiralu negativnog blebetanja. "Izgradnja pozitivne slike o telu je proces. Otkrijte šta vam odgovara i učinite prvi korak."

Izvor: Sensa.hr