Svetski poznata holivudska glumica DžulijaRoberts ne traži, već moli...

...Moli sve žene da zauzmu aktivnu poziciju i prestanu da obraćaju pažnju samo na spoljašnju lepotu, na štetu samih sebe i svoje prirode. Evo njenih reči:

Savršenstvo je bolest mnogih nacija. Mi pokrivamo naša lica tonama šminke. Redovno koristimo botoks i morimo sebe glađu zbog "idealne veličine".

Pokušavamo da ispravimo to što apsolutno nije potrebno popravljati. A ono čime bi trebalo prvenstveno da se bavimo, ostaje bez naše pažnje.

Znate li šta je to?

To je naša duša. Duša, kojoj je potrebna pažljiva nega i briga. Došlo je vreme da bavimo njom. Recite iskreno, kako možete očekivati da vas neko zavoli, ako ne volite sami sebe? Ako prekrivate svoju spoljašnjost, zar se može reći da ste zadovoljni sobom? Ne. Želim da jasno razumete: nije važno kako izgledaš spolja, ako si apsolutno prazan unutra.

Danas želim da kažem svima: više neću koristiti šminku. Ne želim da se šminkam, jer sam se umorila od nošenja tuđeg lica. Vreme je da se bace maske. Znam da imam bore, ali hoću da se vide. To sam prava ja. Želim da me prihvatite takvom kakva sam.

Danas je svet opsednut spoljašnjim izgledom. Vi čak ne možete ni zamisliti koliki je promet kompanija, koje su založile u vašim glavama misli o tome, da treba da ulažete finansijska sredstva u to, da odložite neizbežne znake starenja, pribegnete nezdravoj i neprirodnoj upotrebi anti-aging proizvoda.

Principi lepote XXI vijeka jasno se mogu definisati kao nenormalni. To je lepota na steroidima, koji se, kao virus, šire po celom svetu. To je užasno!

Da li shvatate da veštačka estetika vlada svetom, držeći nas zatvorene u zatvoru svojih iluzija u vezi spoljašnjosti? Umesto da živimo i pratimo svoju prirodu, prisiljeni smo da pratimo te kanone lepote koji su nam nametnuti.

Ali znate šta?

Umorila sam od toga. I kažem sebi: stop. Pozivam sve vas da se zaustavite i setite ko ste stvarno, šta zaista želite. Setite se ko ste.

Niko nikada ne može zadovoljiti kriterijume lepote 100%. Spoljašnji izgled je poslednje, što treba ceniti kod čoveka. Sve, što je bitno jeste - duša. Zapamtite to zauvek.

Izvor: Beba Muratović