Mnogi ljudi se bore sa ličnim doživljajem sebe, na šta utiču brojni faktori. Postoje brojni načini da podignete svoje samopouzdanje, ali savet životnog trenera, Irine Brajčić, pomoći će vam da se oslobodite jedne vrlo toksične navike i povratite veru u sebe!

Irina Brajčić je life coach i u svojoj knjizi "Zlatna knjiga", daje jedan vrlo delotvoran savet i napominje šta je to što urušava samopouzdanje ljudi. Irina navodi da trebada budete manje kritični prema sebi.

Kritike i uvrede koje sami sebi upućujemo, smatra ona, imaju mnogo jači, dublji uticaj na nas, nego bilo koja kritika kojom nas neko drugi "zapljusne". Svaka loša, ružna reč koju sami sebi uputimo, naglas ili u mislima, utiče na naše emocije, msli i položaj tela. irina Brajčić smatra da je sasvim u redu da primetite svoje nedostatke i greške. Razumljivo je da niste zadovoljni nečim kod sebe. I to je odličan uviđaj u cilju promene. Ipak, ako svoje nedostatke, nezadovoljstvo sobom ili nekim svojim postupkom izražavate kroz kritike, uvrede, grube reči, govoreći sebi naglas ili u mislima, apsolutno su kotraindikovane.

Umesto toga, kažite sebi: "Okej. Ovo je bila dobra lekcija za moj sledeći korak u cilju mog rasta i razvoja. Zahvalna sam što mogu da učim na svojim greškama i primetim u kom pravcu i na šta je potrebno da uložim više rada, ljubavi, fokusa... Verujem da ću sledeći put imati fantastičan rezultat, uspeh. Hvala ti na ovom učenju."

Jer, ceo život učimo i sasvim je prihvatljivo da grešimo i da smo nezadovoljni nekim rezultatom. Ipak, ako stalno kudimo sebe da nismo dovoljno uspešni, sposobni, lepi, pametni, da nismo dovoljno dobri, počinjemo i da verujemo u to. A zatim se i ponašamo u skladu sa tom izjavom, tim uverenjem.

Hajde sada da se odmah oslobodimo svoje osude i samokritičnosti. Obećajmo sebi da ćemo birati reči i obraćati se sebi sa poštovanjem. Obećajmo da ćemo svaki put, a posebno kad napravimo grešku, kad smo nezadovoljni iz bilo kog razloga, potapšatisebe po ramenu i zahvaliti sebi na novom učenju i uviđaju u cilju našeg boljeg sutra.

Zato je vaš sledeći zadatak da svakog dana pred svim ukućanima kažete sebi po jednu lepu rečenicu. Dajemo predloge rečenica:

- Ja sam fantastična! Bravo ja!
- Ja (vaše ime) sam najbolja majka na svetu!
- Bravo (vaše ime) za ručak koji si napravila!
- (vaše ime) izgledaš božanstveno danas!
- Ja (vaše ime) sam talentovana za...
- Ja (vaše ime) sam cvet koji krasi ovaj dom.
- Ja (vaše ime) sam čarobna vila.
- Ja (vaše ime) obožavam sebe, a moja porodica me voli najviše na svetu.

Nastavite dalje sami, popunite listu. Svakog dana po jedna jasna i glasna pohvala! Bitno je da u rečenici izgovorite svoje ime! Ne ni "ja", niti "ja sam", ni "bravo za mene", nego JA, pa vaše puno ime.

Izvor: Sensa