U medicinskom smislu menopauza označava period u kojem dolazi do trajnog izostanka menstrualnog ciklusa, ali mnoge žene u menopauzi, svedoci su da se pored fizičkih simptoma, javljaju se i brojne psihološke karakteristike i emocionalnapreviranja.

Mnoge žene u menopauzi imaju nedostatak energije, osećaju se demotivisano, umorno, manje su otporne na stres, imaju nagle promene raspoloženja i problema sa samopouzdanjem.

Ova kombinacija fizičkih promena i emocionalnih turbulencija može biti dovoljna da se žena oseća nesigurno u sebe. U svakom trenutku svog života možete raditi na unapređenju samopouzdanja, pa tako i u menopauzi.

Predlažemo vam 4 super saveta koji mogu pomoći da poboljšate samopouzdanje nakon 50. rođendana:

1. Udovoljite sebi

Priuštite sebi nešto što ste odavno želeli. Kupite sebi neki komad odeće, idite sami na kratko putovanje, upišite kurs, bavite se hobijem... Učinite neke stavri za koje ste retko akda imali vremena, a sada je prava prilika za to. Udovoljite sebi masažom, spa trenutkom i maksimalno se opustite i razmazite.

2. Fizička aktivnost

Redovna dizička aktivnost može vam pomoći da ublažite stres i poboljšate fizičko zdravlje. Joga je jedna od najboljih aktivnosti u ovom životnom dobu, jer vas može opustiti, podstaći zdravlje kostiju, mišića i celog organizma. Takođe, većbanje može pomoći da skinete višak kilograma i ostvarite željenu figuru.

3. Vodite ljubav

Ako se zbog menopauze osećate manje ženstveno, sjajan način da to prevaziđete jeste bliskost sa partnerom. Intimnost vam takođe može pomoći da prevaziđete negativna osećanja osećanja. Naučno je dokazano da vođenje ljubavi može poboljšati raspoloženje.

4. Pišite dnevnik

Ovo nije klasičan dnevnik, već dnevnik vaših kvaliteta i dostignuća. Svakog dana zapišite šta ste dobro učinili i zbog čega ste ponosni na sebe. Neka to budu pohvale za sitnice, poput pomoći dragim ljudima, pa sve do velikih dostignuća. Zapisivanjem svojih vrednosti i kvaliteta, pomoći će da poboljšate veru i ljubav prema sebi.

Izvor: Sensa