Kada se osoba koja nam je draga suočava sa teškim periodom ili problemima u životu, najmanje što možemo da uradimo jeste da joj pružimo podršku. Na koji način ćemo to da uraditmo, moramo da procenimo sami, a mnogo toga zavisi od okolnosti.

Postoje četiri glavna načina na koje prijatelji mogu ponuditi podršku osobi koja se oseća loše: Emocionalna, opipljiva, informativna i saputnička.

-Emocionalna podrška je zapravo pružanje ljubavi, pokazivanje naklonosti, brige, empatije, reči podrške koje će učiniti da se oseća bolje.

-Opipljiva podrška je konkretna i direktna, kao što je na primer pozajmljivanje novca, ukoliko je osoba u finansijkim problemima, buket cveća, omiljeno jelo ili kolač koji ćete joj poslati na kućnu adresu…

-Davanje saveta spada u informativnu podršku, koju treba primeniti samo kada osoba to od vas zatraži.

-Podrška saputnicima je zapravo način da pokažete da ste tu za nju, da je razumete, volite bez obzira na sve…

Ako je vaša bliska osoba u nekom drugom gradu ili državi, značiće joj da joj pošaljete poruku podrške, da pokažete saosećanje, brigu. Poruka može da ima sadržinu poput ovih:

-Žao mi je što moraš s tim da se nosiš. Da li mogu da te pozovem?

-Želim da znaš da mislim na tebe i da ti šaljem ljubav. Molim te, nemoj da osećaš nikakav pritisak da odgovoriš, ali samo znaj da sam tu za tebe.

Na ovaj način ćete joj staviti do znanja da vam je stalo i da brinete i ostaviti joj da odluči da li je raspoložena da razgovara, odgovori na poruku ili ne. U situacijama kada se osećaju loše, razočarano, ljuto, poniženo…mnoge osebe ne žele ni sa kim da razogovaraju. Potrebno im je vreme provedeno sa sobom, kako bi shvatili šta im se dešava, ali će im značiti da znaju da nisu same i da neko misli na njih.

Pokažite saosećanje:

-To zvuči kao najgori dan ikada. Žao mi je što ti se sve to dešava.

-Mislim na tebe, znaš da sam tu za sve što treba, uvek!

-Ne moraš da imaš sve odgovore sada. Smislićemo zajedno nešto.

Ako vam se osba javi ili se vidite uživo, budite nežni i pažljivi. Pitajte je da li želi da razogovara o tome što se desilo ili da skrene misli nekom drugom temom ili da samo sedite u tišini. Možete i samo da je zagrlite, bez reči.

Ako ima potrebu da razgovara i kaže šta je muči, pustite je da priča i nemojte je prekidati. Na kraju je možete pitati:

-Hoćeš da ti kažem šta ja mislim o tome?

Izvor: Sensa