Uprkos svim životnim izazovima i turbuelncijama, važno je da vežbamo svoj optimizam, da zadržimo taj pozitivan stav koji može pomoći da živimo srećno, kao najbolja verzija sebe.

Mnogi traže izgovore pod rečima - "Lako je biti pozitivan kada je sve potaman". Zapravo kada radimo na pozitivnom duhu, ukoliko je on jak i razvijen u nama, ukoliko živimo u skladu sa njim, ništa ne bi smelo, ni trebalo, da ga poremeti.

Kako da budem pozitivna kad sam okružena negativnim ljudima? Ovo pitanje postavili su motivacionoj govornici i autorki knjiga za samopomoć Ani Bučević, a njen odgovor može pomoći mnogima koji se suočavaju sa sličnom dilemom:

"Vaš odgovor krije se u razumevanju fokusa u vašem pitanju. Osećate nemoć zbog moći koju dajete ljudima koje zovete negativnim. Ajde prvo to prestanite da radite. Osobe koje zovete negativnima počnite gledati kao ljude koji imaju drugačiji fokus od vas. Drugačije navike. Oni su navikli držati fokus na onom delu realnosti koja im se ne sviđa, koju ne žele. I to je njihova realnost. Oni su za sebe realni, ne negativni. Vi ste za njih u iluziji. Vi ste za sebe isto realni jer je vaš fokus na posve drugim segmentima (pazi sad) iste te realnosti. Da. Možete živeti u sasvim istim uslovima neko vreme sa sasvim različitim percepcijama tih istih uslova. E to će biti presudno za vašu promenu. Nikada još nisam dožvela da me "negativna" osoba pita šta da radi jer su pozitivni oko nje? Zašto vi koji sebe zovete pozitivnima to radite?"

"Koji tačno mislite da pozitivni deo vas vidi te osobe kao negativne? Pozitivni ste onda kada razumete druge ljude i odakle dolaze? Prestankom osude njih oduzimate im moć koju im dajete i vraćate je u svoju ruke. Razumevanje je izraz ljubavi. A ljubav je najpozitivnija sila na svetu. I kada ovo razumete, ne vidite ih više kao negativne. A kada ih više ne budete videli kao negativne, dogodiće se jedna od dve stvari: Postižete s njima istu vibraciju koju vi odašiljete ili nećete više biti okruženi njima... A kako je sve počelo? Promenom vaše percepcije njih.

Jel' sad shvatate da im samo dajete moć koju ste oduvek vi imali..." - napisala je Ana Bučević na svom Instagram nalogu "safarifuha".

Razmislite kada sledeći put okarakterišete neku osobu kao negativnu. Kakvu vibraciju ćete joj poslati?

Izvor: Sensa