Koliko puta ste bili povređeni zbog osuda i kritika drugih ljudi, možda baš i najbližih? Da li tokom života sa sobom vučete emotivne rane koje ste možda zadobili još u školskoj klupi zbog zadirkivanja vršnjaka? Koliko je žena iz veza izašlo povređeno i razočarano, ali i sa velikom sumnjom u sebe i pitanjem - šta sam pogrešila?

Ljude koji napadaju, vređaju i ponižavaju često nazivamo toksičnim osobama. Pitanje je - šta je to negativno i mračno u njima što ih tera da povređuju druge? Očigledno da je to njihova unutrašnja borba, nesigurnost, vlasiti osećaj manje vrednosti i unutrašnji nemir i haos. Poznata motivaciona govornica AnaBučević i autorka nekoliko knjiga samopomoći, od koje je najpopzularnija "Safari duha", na svom Instagram nalogu objavila je poruku kojiamnogima može pomoći da zapravo shvate šta je skriveno u duši osoba koje druge vređaju i ponižavaju. Samo saznanje može vam koristiti da se zaštitite od takvih osoba, odnosno da sačuvate svoj mir uprkos njihovim negativnim postupcima.

"Osoba koja je u nemiru, koja vodi unutrašnje borbe kojih ili nije svesna ili ne razume kako ih rešiti, je u otporu. Ona je u nemiru. Ili ne živi život kakav bi htela, ili radi posao koji ne želi ili je u partnerstvu u kojem nije srećna ili živi u finansijskim brigama i nedostatku ili ili ili... Može biti mnogo toga. Ta osoba nije ono ko u dubini sebe zna da može biti jer pristaje iz sebi znanih i neznanih razloga na to. Takva osoba treba olakšanje od svojih emocija koje nosi u sebi. I nju itekako muče te unutrašnje borbe i sukobi koje nosi u sebi. Kako ih ne rešava, postaje sve frustriranija. Toj osobi je potrebno olakšanje od tih negativnih emocija koje nosi u sebi. Napadom ona dobija trenutno olakšanje svog bola. Ali samo trenutno. Vređajući drugu osobu ona trenutno lažno podiže svoj Ego. Taj osećaj im takođe daje trenutno olakšanje njihove unutrašnje borbe. Sve je to lažno i trenutno jer uskoro ponovo ostaju sami sa sobom. Ovo je važno da razumete. Svoje borbe oni mogu samo rešiti sami sa sobom, ali vi ako ovo razumete posve drugačije počnete gledati na takve ljude ako ih imate u svojoj okolini ili ako se susretnete s njima. Dakle, da osoba nema unutrašnju borbu ne bi imala ni potrebu za takvom vrstom olakšanja. Ne bi imala potrebu za napadom na drugog. Razumete li? Upravo po tome vam bude jasno ko je u boli i borbi, a ko ne! I kada ovo sve razumete, tada razumete rečenicu TO NEMA VEZE S VAMA! I više vas ne dotiče vređanje, ponižavanje jer sada razumete ono: KADA NEKO GOVORI O DRUGOME ZAPRAVO GOVORI O SEBI!" - napisala je Ana Bučević na svom Instagram nalogu.

Setite se ovih reči kada sledeći put naiđete na ovakvu osobu, ili je već imate u svom okruženju. Problem nije u vama!

Izvor: Sensa