Na Havajima smatraju da je oproštaj izuzetno važan aspekt duhovnog puta i ličnog razvoja. Oni imaju i svoju posebnu Hoponopono tehniku koja se koristi za pomirenje ili oproštaj.

U ovoj kulturi opraštanje ne ostaje samo na rečima, već je moćno, važno i neophodno u svakom odnosu. Sa druge strane, u zapadnoj kulturi kada se, na primer, muž i žena posvađaju, kroz par trenutaka jendo drugom kažu "izvini", zagrle se i nastave dalje. Međutim, kada se kroz par dana pojavi nova svađa, izvlače se elementi i iz prethodne svađe koja je završena izvinjenjem i problem se produbljuje. Nijedan od njih nije zaista oprostio ono što se dogodilo pre nedelju dana. Pošto nisu mogli da zaborave, nisu ni oprostili.

Havajci smatraju da nakon oproštaja ("huna") moramo postati "pono", odnosno uspostaviti harmoniju sa drugim ljudskim bićem. Pravo "pono" se ne može dogoditi ako kažete da ste oprostili drugom ili nekoj situaciji. To se dešava kada oprostite i pustite (zaboravite). Kada to zaista ostavite iza sebe, onda ste zaista oprostili.

To ne znači da treba da ostanete u odnosu sa osobom koja vas je povredila, već da nakon "pono", odlučite kakav ćete odnos od sada gajiti sa tom istom osobom, kao i da li je vaša veza uopšte moguća.

Opraštanje takođe mora biti obostrano, smatraju Havajci, dok na Zapadu smatramo da jedna strana mora nekome da se izvini, a druga samo prihvati to izvinjenje. Svedoci smo da su iskreni odgovorni na izvuinjenja retki, ali Havajci smatraju da je to presudno.

Rečenicu koju tokom praštanja koristi jeste: "Molim te, oprosti mi ako sam ti učinio nešto loše". Na taj način preuzimamo odgovornost i druga osoba mora da odgovori akcijom. Ovo otvara pozitivne energetske veze, i stvara miran i spokojan žviot, bez negativnih i toksičnih vibracija.

Veđžbajte praštanje, je rono može biti lekovito po vašu dušu. Oproštaj je vid terapije koji pomaže da se oslobodite tereta, raskrstite sa prošlosti i negativnim, a zatim se otvorite za nove i lepše stvari u životu.

Izvor: Sensa