Zakon refleksije je jedan od 12 univerzalnih životnih zakona i ukazuje na to da ono što prvo primetimo kod drugih ljudi zapravo je odraz onoga što skrivamo u nama samima. Sve što pošaljete, to vam se i vraća, zato je važno da čovek postane svestan da svaka misao ili reč oblikuje njegovu stvarnost.

Kako je Zakon refleksije utiče na naše odnose?

Mi zapravo volimo u drugim ljudima ono što volimo kod sebe, i suprotno - ne podnosimo kod drugih ono što sami sebi zameramo. Kada se sretnu dva stranca, dve nepoznate osobe, čovek teži sa pronađe neku sličnost između sebe i tog stranca, a tek kada se na taj način povežu, dolazi do razumevanja, odnosa, empatije.

Zakon refleksije nas podseća da u odnosima sa drugima, tokom upoznavanja, mi u drugoj osobi želimo da stvorimo ogledalo u kojoj vidimo bar delimično obrise svog odraza i karaktera. Tako zakon refleksije utiče i na naša prijateljstva, odnos sa partnerom, poslovni odnos, komunikaciju sa decom...

Na primer, ukoliko stalno ulazite u toksične veze i odnose za koje znate da nemaju budućnost, birate loše partnere koji vas ne poštuju, ovo može biti znak da u sebi imate neku brobu koju treba rešiti. U slučaju da ste zadovoljni životom i smireni, da živite u skladu sa svojim željama i potrebama, povećavaju se šanse da se okružite jednako pozitivnim ljudima.

Kako funkcioniše zakon refleksije?

Zakon refleksije je samo odraz onoga što je u vama. To je neka vrsta vibracije koju nosite u sebi, šaljete spolja, a zatim privlačite ponovo ka sebi. Dakle, osoba koja vas nervira dolazi u vaš život jer u vama postoji slična aktivna vibracija. Ova osoba odražava ono što postoji u vama i dolazi sa razlogom da osvestite to što vam ne prija i oslobodite se takve misli, emocija ili uverenja.

Ako nismo svesni da krijemo ili održavamo određenu vibraciju u sebi, nećemo moći da je promenimo i nećemo dobiti iskustvo koje nam je potrebno. Zato sledeći put kada primetite kod druge osobe nešto što vam se ne dopada, nervira vas, razmislite zašto je to tako. Da li ste prošli kroz slična iskustva? Da li ste nešto u sebi potisnuli?

Svaki dan, poznanstvo, svako iskustvo je prilika za pozitivnu transformaciju - iskoristite je!

Izvor: Sensa