Vu Vei je koncept u kineskoj filozofiji koji se prevodi u "neaktivnost" ili "delovanje bez napora" i podstiče unutrašnji sklad, miri otpuštanje potrebe da se sve kontroliše. U savremenom svetu se često osećamo kao da naš mozak stalno radi, stalno prelazimo sa jednog zadatka na drugi, sa jedne aktivnosti na drugu... Teško je završiti ono što ste započeli, a da vas ne prekine neka notifikacija sa društvenih mreža, potreba da žurite ili se od vas nešto novo očekuje.

Osećate se kao da nema dovoljno sati u danu da sve završite? Nedostaje vam energije? Verovatnorazmišljate kako ne postoji alternativa jer računi moraju da budu plaćeni, svi poslovi završeni potrebe drugih zadovoljene. Međutim, važno je da stanete, da napravite pautu, jer prevelika okupiranost stresom može dovesti do emocionalnog sagorevanja, kao i negativnih posledica po zdravlje uma i tela.

Odgovorite iskreno na sledeća pitanja: Koliko često preuzimate obaveze ili pristajete na dodatne odgovornosti za koje zaista nemate energije? Koliko često radite stvari zbog "trebalo bi" ili zbog krivice? Koliko često kažete da za nešto za šta zaista, zaista niste morali da kažete da? Da li ste ikada razmišljali o tome da proverite sopstvene rezerve energije pre nego što se posvetite nečemu ili nekome?

Ukoliko iz odgovora primećujete da ste preopterećeni, važno je da se podsetite da odmor nije luksuz. To je osnovna potreba. Kako biste to lakše osvestili, u tome može pomoći kineski VuVei filozofski koncept života. Ova filozofija ima sposobnost da promeni vaš život menjajući kako i zašto ono što radite. Vu Vei se zasniva na tome da postignete više, a radite manje. Kako je to moguće ostvariti?

Radi se o pojednostavljivanju vašeg života i usmeravanju vaše energije ka stvarima koje su u skladu sa vašim vrednostima i snovima. Nečinjenje ne znači lenjost ili pasivnost, već prihvatanje i dopuštanje stvari da se odvijaju prirodno. Ako ste usklađeni sa svojim moralnim kompasom i donosite odluke iz tog prostora, moći ćete da postignete ono što želite bez iscrpljenosti.

Evo koja 4 saveta mogu pomoći da usvojite Vu Vei filozofiju života:

1. Napravite korak unazad - Sve postaje mnogo jasnije kada se vratimo korak unazad. Kada se suočite sa neptošću ili izazovnom situacijom, dugo udahnite postajući potpuno svesni svojih misli i emocija. Dok izdišete, osetite i zamislite kako se napetost i anksioznost oslobađaju iz vašeg tela. Ako želite da napravite korak dalje od ovoga, možete čak koristiti i stezanje i opuštanje pesnica da biste doneli dublji osećaj otpuštanja. Dok udišete, postanite svesni svojih misli i stisnite pesnice. Dok izdišete, zamislite, vizualizujte i osećajte kako otpuštate stisak i mentalne i fizičke napetosti. Odjednom, ono što je izgledalo kao smak sveta, postaje samo nagoveštaj našeg jednog, lepog, dragocenog života.

2. Pronađite tok - Vu Vei se često opisuje kao "u toku" ili "u zoni". Da biste bili u toku, morate biti fokusirani, opušteni i odvojeni od ishoda. To su aktivnosti u kojima dok radite potpuno izgubite pojav o vremenu. To može biti slikanje, kuvanje, trčanje, podučavanje itd. Posvetite se ovim aktivnostima koje vas same od sebe vode svojim tokom, pustite da vas ono što radite ispunjava, inspiriše, opustite se. Izsvojite bar 10 minuta dnevno za ove meditativne radnje i rasteretićete svoj um.

3. Osetite tišinu - Ono što čini da se ljudski duh probudi je ta unutrašnja tišina. Ovo je glas koji morate slušati Deo vas koji primećuje prelep zalazak sunca - to je tišina. Deo vas koji je dirnut do suza kada prisustvujete činu ljubaznosti - to je tišina. Mir se budi trenucima i iskustvima lepote, dobrote i istine koji vas nikada neće odvesti na pogrešan put. Osvestite ove lepe trenutke koje bude unutrašnji mir i tišinu, prepoznajte ih u vlastitoj svakodnevnici.

4. Izaberite Istinu - Mir je povezan sa istinom koja se ponekad gubi ispod haosa emocija, stresa, pritiska i anksioznosti. Zbog toga je od vitalnog značaja pronaći način koji umiruje turbulencije uma. Odgovorite iskreno na pitanja - U kojim oblastima mislite da težite? Šta je to u vašem životu zbog čega se osećate iscrpljeno i unosi osećaj straha i težine? Šta je u vašoj kontroli da promenite te stvari? Gledajte širu sliku. Odgovor možda nije lak, ali istina jedina vodi do slobode, zadovoljstva ili radosti. Izaberite svoju istinu!

Izvor: Sensa