U današnje vreme, kada nas neprekidno bombarduju mnoštvom informacija koje dolaze iz spoljnog sveta, zadržavanje jasnoće fokusa i koncentracije postaje izazov koji je sve teže dostignuti. Era pametnih telefona uticala je, i još u velikoj meri utiče na smanjenje mogućnosti zadržavanja pažnje kod većine ljudi, a posebno mladih. Naučnici u Kanadi ispitali su više od 2000 osoba, kojima su merili moždanu aktivnost, kako bi otkrili prosečnu mogućnost zadržavanja neprekinute pažnje. Rezultati su bili šokantni: od 2000. do 2013. godine prosečna mogućnost zadržavanja pažnje pala je sa 12 na 8 sekundi, što je manje od mogućnosti zlatne ribice koja, veruje se, pažnju može da zadrži 9 sekundi. Dalja istraživanja pokazuju da se ta mogućnost iz godine u godinu sve više smanjuje.

3 koraka do boljeg fokusa

1. Rezervišite vreme za fokusiranje i učinite to delom svog svakodnevnog života. Smenjujte kratke intenzivne periode rada i pauze. Izaberite mirno mesto za rad, gde možete neometano da se posvetite zadatku. Ako ne možete da isključite spoljnu buku, stavite slušalice na uši. Počnite da radite fokusirano 10 –20 minuta, a nakon toga napravite pauzu. Produžite to vreme sve dok ne dođete do 30–45 minuta 100 odsto fokusiranog rada. Fokusiranje zahteva vašu potpunu prisutnost i posvećenost onome što činite. Periodi odmora podjednako su važni kao i periodi fokusiranja. Ako mnogo prekoračite predloženo vreme, odnosno, ako produžite period rada na 1,5 do 3 sata, vaš fokus će početi da slabi, a i posle ćete imati problema s njegovim vraćanjem. Ne traje bez razloga školski čas upravo 45 minuta. Naime, vašem mozgu je potrebna dobra razmera odmora i fokusiranog rada, baš kao i vašim mišićima. Posledice preterivanja su zamor i produženje vremena oporavka.

2. Ako želite da poboljšate svoj fokus, zauvek odustanite od multitaskinga. Vežbanje multitaskinga zapravo je vežbanje gubitka fokusa, osim ako se radi o aktivnostima u kojima učestvuju različiti delovi mozga. Npr. možete da slušate Mocarta i rešavate matematičke zadatke, ali ne i da pričate telefonom i odgovarate na mejl. Ako ste skloni vizuelizaciji, zamislite kako se nalazite sa svojim zadatkom u velikom balonu – samo vi i zadatak. Ostatak sveta pokušajte da isključite. Zatvorite svoj mejl, isključite mobilni telefon i osamite se ako je to ikako moguće. Pospremite sto, ormane i organizujte prostor u kom boravite i radite da ne biste trošili dodatno vreme na traženje stvari. Osvestite trenutak kada izgubite fokus i lagano vratite svoju pažnju. Možete da stavite gumicu oko ruke i svaki put kada izgubite fokus, povucite je i vratite se na zadatak.

3. Fokusirajte se na svakodnevne rutinske aktivnosti poput zaključavanja vrata, uzimanja mobilnog, spremanja torbe, ostavljanja predmeta. Nastojte da svaku radnju svesno propratite pogledom. Fokus prati pogled, tako da fokusiranjem pogleda na ono što činite vežbate ovu veštinu.

Izvor: Sensa/Sensa.hr