Mnogi od nas kroz ceo život idu na asutomatskom pilotu - jednostavno nikada ne zastanemo dovoljno dugo da se preispitamo. Toliko smo zauzeti traženjem odgovora na probleme drugih ljudi da zaboravljamo da postavljamo pitanja za naše dobro. 
Mudar život ne znači da znamo sve odgovore već da znamo da postavimo prava pitanja. Dugoročno gledano, jednostavna pitanja koja sebi redovno postavljate odrediće kakav ćete tip osobe postati.

U najmanju ruku, potrebno je da na kraju svake nedelje odvojite određeno „vreme za mene“ – lično vreme za samorefleksiju i samoispitivanje – da biste sebi postavili pitanja poput ovih:

1. Koja prijatna iznenađenja su mi se desila ove nedelje?
Dinamična priroda života neprestano otvara mogućnosti koje su pred vama; iskreno nikada ne možete biti sigurni kada će stići sledeći nalet vetra i i da li će naduvati vaša jedra ili vas baciti negde neočekivano. Otvorite se ka ovim iznenađenjima i obratite pažnju. Mnoga od njih će doneti dobre stvari za koje niste znali da vam nedostaju.
Neka od vaših najboljih otkrića će verovatno doći kada ih najmanje očekujete, na mestima koja nikada niste ni pomislili da pogledate. Ono što niste tražili može na kraju biti više nego što ste se nadali da ćete pronaći. Zato marljivo istražite svoje ciljeve i snove, ali budite fleksibilni i pratite koja prijatna iznenađenja vam život donosi.

2. Koje lekcije sam dobila na kojima bih mogla da nadograđujem sledeće nedelje?
Ovo pitanje će vam pomoći da razjasnite razliku između aktivnosti i postignuća. Uvek će postojati rutine i svakodnevni zadaci koji od vas zahtevaju da prođete kroz ustaljene automatske kretnje, ali šta ste još izvukli iz svog rada ove nedelje? Šta se naučili na čemu biste mogli dalje da gradite? Sigurno je bilo uspeha i neuspeha – ideja koje su funkcionisale i onih koje su propadale. Razmislite o ovim događajima i izvucite ono što je korisno.

3. Da li su moji kratkoročni napori i dugoročni ciljevi i dalje usklađeni?
Nije važno ono što radite ili postignete s vremena na vreme (velika slika), već ono što radite svaki dan (mala slika). Sanjajte velike snove, ali shvatite da su kratkoročni, realni ciljevi ključ uspeha. Ono što želite da postignete je direktno povezano sa vašim svakodnevnim aktivnostima. Način na koji provodite vreme definiše ko ste i ko ćete postati.
Stoga, uverite se da je ono što radite (mala slika) zaista u skladu sa onim gde želite da idete (velika slika).

4. Čemu sam mogla da posvetim više ili manje vremena?
Kao što je Stiven Kovi jednom rekao: „Većina nas troši previše vremena na ono što je hitno, a premalo vremena na ono što je važno. Drugim rečima, produktivnost nije samo u tome da se stvari urade, već da se urade prave stvari.
Na kraju svake nedelje pogledajte kako ste proveli svoje vreme i prilagodite raspodelu po potrebi za sledeću nedelju. Dajte sve od sebe da se rešite složenosti vašeg rasporeda kako biste mogli da provedete više vremena na stvari koje su vam važne. To znači fino podešavanje i eliminisanje svih zadataka osim osnovnih, tako da vam ostaju samo oni koji dodaju vrednost vašem životu. I iznad svega, znajte kada da odvojite važne stvari za vitalne stvari, poput porodice. 

5. Kako su strah i neizvesnost uticali na ono što sam uradila i na ono što nisam?
Ne znati kojim putem ići može biti bolno, ali ništa nije obeshrabrujuće od stajanja u mestu i odluke koja nije ni doneta. Zbog toga je imperativ da razmišljate o svojim strahovima i da se bavite njima na nedeljnoj bazi. Morate ih zaustaviti kako vas oni ne bi sprečili da napredujete.
Pa šta treba da uradite? Bilo šta... nešto malo... samo da ne sedite u mestu. Ako pogrešite, počnite ispočetka. Probaj nešto drugo. Ako čekate dok ne zadovoljite sve neizvesnosti u svom umu, možda će biti prekasno.

6. Koji mentalni nered mogu da očistim?
Kao što se ne krećete sa jednog mesta na drugo, a da prethodno niste sortirali svoje stvari i ostavili ono što nije korisno ili potrebno, tako i vi treba da sledite isti proces sa onim što ste mentalno sakupili, pre nego što krenete dalje. Uradite malo čišćenja i očistite nered. Ne nosite višak prtljaga u sledeću nedelju. Uklonite nepotrebno da bi ono što je potrebno mogloda zasija.

Odbacite svako žaljenje, sramotu i bes koje ste nagomilali ove nedelje i uzmite samo ono blago koje vredi čuvati: lekcije, ljubav i ono najbolje što se može pamtiti.

Jedan od najlakših načina da prebrodite svoj mentalni nered i odlučite šta treba odbaciti je da svoje emocije i misli zapišete u dnevnik ili beležnicu. Bukvalno razmislite o istaknutim trenucima ove nedelje, napravite listu kako ste se osećali u svakoj prilici, a zatim pregledajte šta ste napisali. Očistite negativan nered koji se zadržava u vašem umu tako što ćete obraditi svoje misli, zapisivati lekcije, oprostiti sebi, oprostiti drugima i pustiti ovu nedelju da ode.

7. Koji je prvi logičan korak za sledeću nedelju?
Sledeće nedelje je novi početak – prazno platno na kome imate divnu priliku da stvarate. U ponedeljak ujutru ćete stajati na početku impresivne avanture, sa vrlo realnom mogućnošću da oblikujete svoju sadašnjost i budućnost tačno onako kako vam odgovara.

(Sensa)

BONUS VIDEO: