Život je posut takvim fazama u kojima uletite u spiralu stresa iz koje se čini da nema izlaza. Ali čak i u takvim trenucima postoje stvari koje možete učiniti kako biste izašli iz te kortizolom začarane šume stresa i anksioznosti. U čemu je ključ? Dobar deo trikova koje ćemo vam predložiti zapravo su prečice do optimizma, jer optimizam i nada da će na kraju sve biti u redu pomažu vam da se suočite i sa najstresnijim periodima u životu. Evo nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći da budete optimističniji tokom stresnih vremena:

1. Često proveravajte kako se osećate

Često nam stres ne izaziva ono što se sada dešava, već iščekivanje i strah od budućnosti. Da li se plašite pregleda kod doktora sutra ujutru? Da li stalno razmišljate o toj prezentaciji koju morate da napravite na poslu za nekoliko dana? Vratite se sadašnjem trenutku tako što ćete se povremeno pitati "Da li sam dobro u ovom trenutku?" ili "Kako se osećam sada?". Postoje šanse da ćete u tom trenutku biti OK. Postavljajte sebi ovo pitanje svaki put kada vam je potrebna pozitivna afirmacija. "Jesi li dobro sada?". Da, dobro si!

2. Pozovite svoje prijatelje da vas razvesele

Kada imate loš dan (ili nedelju, ili mesec), vaš prvi instinkt je da se izolujete. Niko ne voli da bude u prisustvu nekoga ko je pod stresom i stalno zabrinut, zar ne? Ali traženje nečije pomoći i podrška su izuzetno važne. Pišite prijatelju, recite mu da prolazite kroz stresan period i zamolite ga da vam šalje smešne poruke, fotografije ili video zapise kada bude u prilici. On sigurno jedva čeka da vam bude podrška na najbolji mogući način.

3. Isprobajte vođeni program meditacije

Da li ste pokušali da meditirate i otkrili da vam to baš i ne odgovara ili jednostavno ne možete? Možda su vam potrebne smernice i vodič korak po korak. Isprobajte program vođenih meditacija za borbu protiv stresa i anksioznosti. Jednom kada otkrijete miran, tih i opuštajući svet meditacije, više neće biti povratka. Definitivno ćete integrisati meditaciju u svoj svakodnevni život.

4. Popijte šolju čaja od nane

Kada osetite da je vaš nivo stresa na svom maksimumu, opuštajuća masaža ili topla kupka su verovatno poslednje stvari na listi prioriteta. Ako ne možete da izdvojite sat vremena za takve aktivnosti, napravite sebi šolju čaja. Osetite toplotu šoljice u rukama, udahnite paru i u miru popijte čaj. A ako ne znate šta da izaberete, odlučite se za nanu. Ima umirujuće dejstvo, kako na gastrointestinalni sistem tako i na nervni sistem. To je brz i efikasan način da se oslobodite napetosti.

5. Zamislite da sve ide savršeno

Pozitivna vizuelizacija može izgledati kao nešto otmeno, ali brojne studije su pokazale da je ova mentalna praksa skoro jednako efikasna kao i ono što se dešava u objektivnoj realnosti. Dakle, ako se plašite da ćete biti neuspešni na velikoj prezentaciji na poslu, o kojoj sa strepnjom razmišljate, zamislite da samopouzdano i opušteno stojite ispred svih i predstavljate projekat. Zamislite da imate savršenu prezentaciju, koju će publika veoma ceniti. Zamislite da na kraju dobijete mnogo komplimenata. Možda izgleda kao čista fantazija, ali funkcioniše!

6. Gledajte sa pozitivne strane (čak i ako osećate da ne želite)

Za većinu nas je lakše stalno razmišljati o tome šta bi moglo poći naopako - ako očekujete najgore, nećete biti razočarani kada stvari ne ispadnu onako kako ste želeli. Ali studija Univerziteta Stanford kaže da je pozitivnost ključna. Deca koja su zadržala pozitivan stav imala su bolje ocene i bolje rezultate od onih sa negativnim stavom.

7. Slušajte svoju omiljenu muziku

Bez obzira koju vrstu muzike volite, stavite slušalice i prepustite se talasu. Studija koju je sproveo Univerzitet u Cirihu zaključila je da muzika ima sposobnost ne samo da smanji nivo stresa, već i da poboljša sposobnost tela da se oporavi od stresa.

Možda će vas zanimati i kako stres utiče na naše telo.

Sensa

BONUS VIDEO:

Svetlucanje – trenuci čiste radosti TikTok/goodnet.org