Za mnoge ljude praznici nisu srećna vremena i donose depresiju pa im neretko treba da probude praznično raspoloženje. Ispunjeni su stresom, anksioznošću, usamljenošću, očajem, malodušnošću ili izraženim zimskim bluzom koja ih sprečava da uživaju u sezoni pa bi trebalo da naučite kako da ne upadnete u novogodišnju depresiju. Ali, ne mora tako da bude. U prazničnoj sezoni može biti mnogo više radosti nego što mislite. U stvari, postoje određeni koraci koje možete preduzeti da biste imali srećniji, smisleniji praznik ove godine, čak i ako okolnosti nisu idealne. U nastavku su neki od tih koraka, prema pisanju portala meant to be happy.

1. POVEŽITE SE SA DUBLJIM ZNAČENJEM SEZONE

Činjenica je da su praznici postali površni i komercijalizovani – od preterane kupovine, trošenja, odlazaka na preskupe događaje do ludog konzumerizma kome se ne nazire granica. To dodatno komplikuje mogućnost da se neko ko je već neraspoložen unese u duh praznika. Ipak, božićni i novogodišnji praznici pružaju izvesnu dubinu koja je mnogo značajnija i veća od pukog konzumerizma. Od porodičnog zajedništva sa razmenom poklona i božićnih tradicija do proslave duha darivanja tokom praznika, postoji nešto duboko značajno za svaku osobu.

2. POMOZITE LJUDIMA KOJIMA JE POMOĆ POTREBNA

Tuga je okrenuta ka unutra. Pomaganje je njena suprotnost. Zato idite da pomognete nekome u životu i gledajte šta se dešava sa vašim. Recimo, naučite kako da pomognete prijatelju koji tuguje ili nekome ko nema dovoljno sredstava za život. Radost će početi da zamenjuje tugu. Značenje i svrha će početi da se ponovo unose u iskustvo odmora. Samosažaljenje će ustupiti mesto rastućoj zahvalnosti za obilje života. Povezivanjem sa dubljim značenjem ovog godišnjeg doba, možete da promenite svoju perspektivu i da pronđete inspiraciju za sreću. Učesvujte u dobrotvornim akcijama, pomozite nekoj porodici, odvojite svoju garderobu koju ne koristite i donirajte nekome. Iskra zadovoljstva i sreće će da se probudi.

3. PROSLAVITE SEZONU OPROŠTAJEM

Od svih poklonakoje date ove godine, možda će najsmisleniji koji će vam promeniti život biti dar oproštaja koji nudite nekome ko vas je uvredio. I evo iznenađenja: verovatno ćete imati više koristi od praštanja, nego osoba kojoj opraštate; to je poklon sebi koliko i nekome ko vam je učinio nažao.

4. UČINITE ATMOSFERU ZABAVNOM I SVEČANOM

Okitite jelku i ugasite svetla pa uživajte uz zvuke omiljene muzike. Uredite svoj dom koliko vam finansije dozvojavaju i zaigrajte u toj atmosferi. Pozovite i prijatelje na šolju čaja ili kafe, uživajte u filmovima i knjigama i potrudite se da se opustite.

Saznajte i koje su to 4 STVARI KOJE MORATE DA URADITE PRE NOVE GODINE: Potezi koji će pomoći da postanete bolja verzija sebe i ostvarite cilj

BONUS VIDEO: 

VREME PRAZNIČNE RADOSTI: Evo zašto su neki ljudi posebno USAMLJENI I TUŽNI ovih dana i kako im možemo pomoći! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Sensa/L.S.