Početkom 2024. dajte sebi vremena za introspekciju. Provedite nekoliko trenutaka sami sa sobomi, otkrivajući šta zaista želite od narednih meseci. Ova 4 pitanja mogu vas uputiti da pronađete odgovore. Prilagodite ih vašoj trenutnoj situaciji, razvijte ih i koristite ih da postavite svoje odluke za 2024. godinu, savetuje portal Andreea Raicu.

Šta sam naučila prethodne godine?

 Analizirajte iskustva i naučene lekcije 2023. godine Zapitajte se šta je prošlo dobro, šta nije i šta biste mogli da poboljšate. Razmislite o tome kako ste se razvili lično i profesionalno. Identifikujte oblasti u kojima ste porasli i oblasti koje zahtevaju više pažnje. Identifikujte vrednosti koje su vam zaista važne. Ovo može uključivati integritet, saosećanje, kreativnost ili bilo šta drugo što radi za vas. Zapitajte se kako su vaše svakodnevne akcije i odluke u skladu sa ovim vrednostima.

Koji su moji najdublji strahovi i kako me ograničavaju?

 Prepoznajte i navedite svoje najdublje strahove. Ovo može biti povezano sa neuspehom, odbacivanjem, usamljenošću, itd. Razmislite o načinima na koje su vas ovi strahovi sprečili da napravite promene ili prihvatite prilike. Kreirajte sopstvenu strategiju koja vam može pomoći da se suočite sa njima i prevaziđete ograničenja. Posvetite vreme u narednim mesecima nove godine vežbama samorefleksije i svesnosti da biste bolje upoznali sebe i poboljšali svoje mentalno blagostanje.

Kako mogu da kultivišem autentičnije i dublje odnose?

 Koje obrasce ponašanja ili uverenja treba da promenim ili razvijem da bih to postigla? Analizirajte kvalitet vaših trenutnih odnosa. Zapitajte se koje veze vas zaista ispunjavaju i zašto. Takođe prepoznaje veze koje bi mogle zahtevati više pažnje. Posmatrajte svoje obrasce ponašanja u odnosima. Može se raditi o metodama komunikacije, reakcijama na sukobe i preferencijama u izboru partnera ili prijatelja. Razmislite o uverenjima i očekivanjima koja imate u vezi sa svojim odnosima. Zapitajte se da li su realni i zdravi ili da li doprinose mogućim tenzijama ili nesporazumima. Autentični odnosi su ključ sreće, ali uvek počinju dubokim razumevanjem vaših potreba i želja. Razmislite o načinima na koje možete poboljšati svoju empatiju i komunikacijske veštine. To može značiti više slušanja, izražavanje potreba i osećanja otvoreno i iskreno, učenje pregovaranja i rešavanja sukoba na konstruktivan način.

Koje ciljeve želim da postignem ove godine?

 Definišite jasne i merljive ciljeve za 2024. godinu. Mogu se odnositi na karijeru, zdravlje, odnose, lični razvoj ili bilo koju drugu važnu oblast za vas. Kada su ciljevi postavljeni, napravite akcioni plan. Treba uključiti konkretne korake, potrebne resurse i vremenski okvir za praćenje napretka. Vodite računa da imate dovoljno vremena za odmor, hobije i aktivnosti koje vas opuštaju. Naučite da kažete NE kada je potrebno i postavite zdrave granice u svim aspektima svog života. Planirajte načine na koje možete nastaviti da učite i razvijate se, bilo kroz kurseve, knjige, seminare ili druge oblike obrazovanja.

Ne žurite! Godina ima 12 meseci u kojima možete da ostvarite svoje ciljeve korak po korak, od najmanjeg do najvećeg. Budite strpljivi i istrajte da vam 2024. bude najbolja godina!

Ako vam je ovj tekst bio koristan pročitajte još i ŠTA VAS SPREČAVA DA POSTIGNETE CILJEVE? 3 najčešća razloga zašto odustajete od svojih snova.

BONUS VIDEO:

Novogodišnja atmosfera u Beogradu Kurir

 Sensa/M.D.