Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovno rađanje: duševna snaga i simbol leptira

Nerado razmišljamo o tome šta će nam doneti dan „posle sutra” i koliko bolan će biti naš izlazak iz čaure. Ipak, oslobađanje svih boja skrivenih želja i misli može ulepšati sate našeg i tuđih života, i zasigurno ostati na platnu ...

  Izvor: Shutterstock

Jednom prilikom posmatrala sam belog leptira koji se, uletevši u autobus zbog otvorenog prozora, a silovito nošen vetrom, snažno borio protiv struje i vazdušnog toka. Prvi topli, prolećni vazduh terao me je da trepćem i oči su mi pomalo suzile, dok sam istovremeno zagledala ovo biće kako se providi na mekom suncu i lomi krila u kovitlacu, u kom se neočekivano našlo. Kao na usporenom snimku, tonula sam u neko meditativno stanje gledajući prozračnu strukturu ovih, „flis papir” krila i maleno telo, ne teže od težine duše. Ta njegova igra s vetrom, žilavi i odrešiti pokreti skrivali su neizmernu količinu energije i života u obličju nežne pahulje životinjskog sveta. Ne sećam se gde ga je vetar odneo, nadam se da je na njemu odlepršao do nekog cveta ili kupusa. Nedavno mi je koleginica pomenula da beli leptiri predstavljaju štetočine za ovu biljku. Ipak, takva graciozna snaga mora uzimati energiju iz prirode, a i njegova lepota podsećala je na rascvetali, nežni, beli cvet ukrasnog kupusa. Da li se možda reinkarniraju jedno u drugo? Ko bi rekao da mala štetočina i obično povrće, koje je neretko spasavalo siromašna usta, mogu parirati lepoti prvih prolećnih dana i činiti život lepšim.

Ova moja priča o leptiru je samo jedan segment svega onog što leptir predstavlja. Simboli sami po sebi kriju u sebi neki čarobni kod koji nam daje gorivo i elan da se suprotstavimo olujama. Simbolika leptira pak donosi u naš život temu transformacije, novog života, vaskrsnuća.

Razvijena svest u svakom trenutku: evo kako nam mindfulness donosi sreću

Elena Haris, stručnjak za duhovne životinjske vodiče, ističe da upravo leptir simbolizuje ličnu promenu. Ta promena se može odnositi i na duboku transformaciju samo pojedinih oblasti vašeg života, i razvijanje osećaja za lični ciklus promena, ekspanzije i razvoja. Najvažnija poruka leptira kao spiritualne životinje je upravo ukazivanje na sposobnost prevazilaženja važnih transformacija sa elegancijom i lakoćom. Simbol je snažnih promena i značenje povezano sa njim akcentuje sposobnost da se osoba izmesti iz jednog stanja, perspektive i životnog stila, u drugi. Transformacija na koju vam ukazuje ova duhovna životinja, može se odnositi na vaše viđenje određene teme ili osobe, na aspekte vaše ličnosti ili lične navike.

I u „Larousse malom rečniku simbola” leptir se zbog svoje izuzetno male težine smatra simbolom duše. Objašnjeno je i to da leptirovi životni ciklusi podsećaju na različite faze ljudskog života. Gusenica, tako, predstavlja život, lutka grob, a leptir vaskrsavanje duše. I Platon je tvrdio da duša, kao i leptir, može da se razvije samo ako se oslobodi svog telesnog zatvora.

Iako se uskrsnuće smatralo povlasticom bogova, osećaj da smo krenuli ispočetka, prevladali psihofizičke poteškoće, okrenuli novi list i počeli da živimo u skladu sa svojim snovima, zapravo je privilegija svih hrabrih ljudi. Metaforički, mi se ponovo rađamo kada se oslobodimo fizičkih, emocionalnih i duševnih stega, „tereta” koje smo vukli sa sobom.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj