Znakove emocionalne manipulacije nije uvek lako prepoznati, posebno ako manipuliše neko koga volimo i kome verujemo. Manipulacija u vezi se najpre koristi kako bi se uspostavila kontrola nad partnerom, ali i da bi se manipulator osetio nadmoćnim. Najčešće se ovakvi odnosi završavaju burno, a osećanja žrtve manipualcije su povređena, samopouzdanje narušeno, kao i opšte emotivno i mentalno stanje. Zbog toga je važno na vreme prepoznati emocionalnog manipulatora i sprečiti toksičan odnos. Evo koja 3 znaka će ga najpre razotkriti:

1. Navodi vas da posumnjate u sopstvenu procenu

"Gaslighting" je najočiglednija strategija koju koriste manipulatori. Ova tehnika se koristi u taktičkim razgovorima kada manipulator pokušava da ubedi žrtvu da veruje njegovom mišljenju i viziji, a istovremeno da posumnja u svoje gledište i procenu. Formiranje sumnji u naš pogled na svet i instinkte automatski nas čini zavisnim od manipulatora i podložnim njegovim pokušajima kontrole. "Gaslighting" se može nazvati situacijom kada vas manipulator "pravi ludim" i najčešće je koristi kako bi se opravdao za svoje greške, a možda čak i pebacio krivicu na vas i ubedio vas da niste u pravu. Manipulatori često koriste slabosti svojih žrtava i bude sumnju u njima kako bi ih učinili ranjivim.

2. Strah od napuštanja

Većina žrtava emocionalne manipulacije u odnosima zanemaruje očigledne znakove upozorenja, jer se plaši da će biti napuštena i sama. To dovodi do uspostavljanja toksičnih i nezdravih odnosa koji negativno utiču na emocionalno i mentalno zdravlje. Strah je prvi znak manipulacije i signal da je vreme za prekid takve veze. Takođe, prvi korak svakog manipulatora jeste da učine da žrtva padne u potpunu zavisnost od njega. Najčešće to rade tako što ih izoluju postepeno od porodice i prijatelja.

3. Poređenje sa drugim ljudima

Manipulatori uvek upoređuju žrtvu manipulacije sa drugim ljudima kako bi uništili samopouzdanje osobe. Najčešće im ukazuju na uspehe i dobre strane drugih ljudi, nagoveštavajući loše postupke žrtve, zbog čega se osećate manje vrednim. Na kraju, žrtve razvijaju osećaj nesavršenosti u svemu što rade, što dovodi do anksioznosti i emocionalne nestabilnosti.

Ovakvi signali su znak za uzbunu, odnosno svi jasno poručuju da ovaj odnos treba prekinuti. Ne zaboravite, ljubav nije bol, već lepota, iskrenost i nežnost. Zaslužujete samo najbolje od odnosa, zaslužujete podršku i ljubav u svakom trenutku.

Izvor: Sensa