Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Seksualni život tinejdžera

Većina roditelja u promenama savremenog života vidi samo ono negativno, pa je razumljiva i njihova pojačana potreba da dete zaštite. Međutim, promene su sastavni deo odrastanja svake generacije.

  Izvor: Shutterstock

Sećate li se svog prvog seksualnog iskustva? Sigurno da. Da li ste to rekli svojim roditeljima? Verovatno ne. Da li mislite da će vaše dete reći vama? Nadate se da hoće, ali verovatno neće. Da li je vaš tinejdžer spreman za svoje seksualno iskustvo? Mislite da nije. Šta o tome misli on? Siguran je da jeste.

Tinejdžeri koji imaju seksualna iskustva misle da je seks nekada dobar, nekada loš, nekada komplikovan. Slično se o svojim seksualnim iskustvima izjašnjavaju i njihovi roditelji. Razlikuju se po tome što odrasli očekuju da vreme zrelosti kada su njihova deca za ovo iskustvo spremna treba da odrede upravo oni, roditelji.

Granice detinjstva se postepeno spuštaju, pa se danas smatra da pubertet počinje već u 10. godini, a pored svih noviteta modernog vremena, promenilo se i značanje pojmova : "zabava", "druženje", "ljubav". Tako, način na koji su se upoznavali i udvarali bake i dede današnjih tinejdžera više i ne postoji. Romantiku, pisanje pisama, lepe manire džentlmena i dama, zamenili su internet komunikacija i slobodno vreme koje tinejdžeri definišu kao "neobavezno gluvarenje", neretko koristeći spoljašnje stimulanse (alkohol, narotici, seks...) Upravo zato, sve ranije stupanje u seksualne odnose iako nije poželjno nije ni neobično.

Promene. Većina roditelja u promenama savremenog života vidi samo ono negativno, pa je razumljiva i njihova pojačana potreba da dete zaštite. Međutim, promene su sastavni deo odrastanja svake generacije. Ne možete ih sprečiti ali poznavajući ih, možete na njih uticati. Upućenost u preovlađujući način ponašanja generacije kojoj pripada vaše dete je višestruko važno. Naime, vaši eventualni pokušaji da ga izolujete od stvarnosti u kojoj živi učiniće ga nesposobnim za samostalni život u takvoj stvarnosti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj