Kod mentalnih poremećaja često se pojavljuje kombinacija različitih simptoma koja se ne mogu pripisati samo jednom poremećaju. To je zato što se neki poremećaji javljaju u i donose niz simptoma, a ova 3 se u medicinskoj praksi najčešće dolaze zajedno:

1. Poremećaji u ishrani povezani je sa depresijom - Prejedanje zbog stresa, poput anoreksije izazvane nervozom i traumom, nikada se ne dešava tek tako. Često je njihova pojava povezana sa nekim traumatskim događajima u životu osobe - razvodom, izdajom, krizom ličnosti, smrću voljene osobe. Ispostavlja se da osoba postaje depresivna i počinje ili da gladuje ili da se prejede, "nadoknađujući emotivnu štetu". Kod dece, ovaj oblik bolesti može biti povezan sa preteranim zahtevima roditelja, njihovom autoritarnom pozicijom u odnosima, preteranom kontrolom...

2. Granični poremećaj u kombinaciji sa opsesivno-kompulzivni poremećajem - Niska samokontrola, visoka anksioznost, bolna želja za savršenstvom, poteškoće u uspostavljanju bliskih emocionalnih kontakata - sve se to odnosi na granični poremećaj, koji se može razviti u različitim scenarijima. Najčešće, to je praćeno pojavom patoloških strahova i opsesivnih radnji koje prilično nepovoljno utiču na kvalitet života.

3. Narcistički poremećaj u kombinaciji sa psihopatijom - Narcisoidne osobe su prilično fokusirane na sebe, uvereni u sopstvenu neodoljivost, imaju preuveličane ideje o svom uspehu. Problemi počinju kada se ova bolest pojača disocijalnim poremećajem - nemogućnošću razumevanja viših osećanja (empatija, simpatija, dobrota, ljubav, savest). Takvi ljudi postaju izuzetno toksični. Smatrajući sebe boljim od drugih, lako krše zakone društva i morala, a njihov poremećaj, ako se ne tretira, može se pretvoriti čak u psihopatiju.

Napomena: Ukoliko imate neke simptome koje ukazuju na mentalni poremećaj, neophodno je da se konsultujete sa stručnjakom u vidu psihologa i psihoterapeuta.

Izvor: Sensa