Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet uslova za postavljanje cilja

Da biste lakše odredili cilj koji ćete moći da ostvarite, držite se pet uslova postavljanja ciljeva....

  Izvor: Profimedia

Tehnika koja obuhvata sledećih pet stavki sasvim sigurno daje odlične rezultate.

Definišite svoj cilj pozitivno

Ako kažete "Ne želim da budem nesiguran u sebe", stalno ćete razmišljati o svojoj nesigurnosti, što ce se odraziti i na vaše ponašanje. Zašto je tako? Zato što vaše nesvesno ne obrađuje negacije. Uzmimo za primer da vam neko kaže: "Nemojte da razmišljate o velikoj rođendanskoj čokoladnoj torti. Nemojte da mislite na nju, onako ukrašenu šlagom..."

Te reči će verovatno da budu podsticaj da upravo o njoj razmišljate. Da biste prestali, morate da razmišljate o nečemu drugom. Ne možete da prestanete da mislite na tortu tako što odlučite "Necu da mislim na tortu".

Budite što određeniji

Postavite sebi pitanja: kad, gde, sa kim i kako želite da ostvarite svoj cilj? U kojim situacijama želite da ga ostvarite? Postoje li one u kojima to ne želite? Zamislite sebe u situaciji u kojoj ste ga ostvarili, vizualizujte je, zamislite celo okruženje, sa svim bojama i zvukovima, sebe sa svim osećajima koje imate kad ostvarite cilj...

Tako će vam ideja cilja biti jasnija i potpunija pa će vaš um primećivati prilike u kojima bi mogao da ga ostvari. Proces intenzivnog uživljavanja u situaciju u kojoj je cilj ostvaren naziva se formatiranjem mozga za ostvarenje cilja. Tako ćete imati potpunu predstavu o onome šta želite da ostvarite i olakšaćete nesvesnom delu svog uma da teži ostvarenju zacrtanog cilja.

Da bi cilj bio jasno određen, treba da zacrtate i rok u kojem ćete ga ostvariti. Time ne dopuštate da se cilj razvodni, već ste stalno usmereni na njegovo ostvarenje. Neki su ciljevi toliko vremenski neograničeni da biste na ostvarenje mogli da potrošite godine. Ako se ograničite određenim rokom, koncentrisaćete se na cilj, volju, želju i energiju pa vaš nesvesni um neće brisati prilike za njegovo ostvarenje.

Znajte koji je dokaz ostvarenja

Kad ostvarite cilj, može se dogoditi da to ignorišete. Razlog je možda to što se niste zapitali što bi vam značila ta realizacija i kako bi izgledala. Stoga se zapitajte kako ćete znati da ste ostvarili svoj cilj. Što ćete tada videti, čuti ili osetiti? Opišite ga vrlo detaljno kako biste mogli da ga prepoznate kada do njega dođete. Dopustite sebi uživanje zbog ostvarenog cilja, to vas ništa ne košta, a jako je prijatno.

Budite "u uzroku"

To znači da put prema cilju mora da zavisi od vas, a ne od spoljnih okolnosti.

Proverite da li je vaš cilj vredan svega što morate preduzeti da biste ga ostvarili

Zapitajte se kako će sve što pritom činite uticati na vaš život, na bliske ljude u vašoj okolini.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj