Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ŽIVOTU ĆETE SRESTI 4 TIPA LAŽOVA, KAKO DA IH PREPOZNATE: Saznajte da li neko iz vašeg okruženja govori neistinu!

Autor Teodora Andrić

4 vrste lažova koje možete sresti u životu - saznajte kako da ih prepoznate!

 4 vrste lažova koje možete sresti u životu. Izvor: Shutterstock

Iako postoji izreka "bele laži", za laži koje se predstavljaju naivno i izgovaraju za tuđe dobro, ona je zapravo zabluda, jer jedino istina može biti lekovita, čak i kada nam deluje surovo. Laži mogu povrediti tuđa osećanja, čak iako su male, kao i narušiti odnose.

Poverenje je temelj i osnova svake zdrave veze, bez obzira da li je prijateljska, poslovna ili ljubavna, a laž taj temelj ruši i narušava. U životu ste se sigurno više puta naišli na osobu koja izgovara laž, ali moguiće je da niste znali kako da je prepoznate, niste videli istinu iza maske obmane i iluzije.

Kako da prepoznate da osoba govori neistinu?

Američki pisac Nir Ejal, poznat po knjizi "Hooked: How to Build Habit-Forming Products" ističe da postoji 4 kategorije lažljivaca, a ukoliko ih osvestite, lako možete prepoznati svakog od njih:

1. Lažovi koji će iskriviti stvarnost - Oni koji drugima prenose laži tako što će iskriviti činjenice. Oni prenose netačne informacije kako bi izvukli ličnu korist, ili kako bi održali svoj društveni status, oslobodili se odgovornosti od neke greške, pogodili neku osobu sa lažima...

2. Dvolični lažovi - To su osobe koje drugima pričaju nesitinu o sebi, najčešće u cilju promovisanja ličnih vrednosti. Pretvaraju se da su nešto što nisu, ublažavaju svoju pravu prirodu, a pojačavaju neke osobine i poduhvate koje im nisu svojstvene, ali na taj način samo pokušavaju sebe da predstave u boljem svetlu. Ovo posebno može biti problematično u ljubavnim odnosima, jer osoba se predstavlja kao neko drugi, ulazu u vezu potpuno neiskrena i vi ste u zabludi da je poznajete.

3. Zabludni lažovi - To su osobe koje lažu same sebe. Lažu sebe o činjenicama, a najčešće to rade kako bi zaštitili svoja osećanja i da bi se bolje osećali. Oni ulaze u stanje samoobmane koje može negativno da se odrazi prvenstveno na njihovo mentalno zdravlje. Možda se laž prema sebi smatra lakšim putem, ali ako se često praktikuje, i osoba počne da živi u laži, tomože kasnije uzrokovati probleme.

4. Demoralisani lažovi - Oni koji lažu sebe o svojim vrednostima. Zabludni lažovi govore pogrešnečinjenice sebi, ali ovaj tip laže sebe os vojim vrednostima, naglašava neke lepe karakteristike, poduhvate... Ovakav tip laži najčešće koriste osobe sa nedostatkom samopouzdanja, ali ovop je lažno samopouzdanje i mehur od sapunice će brzo pući, a suočavanje sa realnosti neće biti prijatno.

Da li nekog od navedenih grupa lažova primećujete u svom okruženju?

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj