Zahvalnost nije samo lepa reč ili lep gest kojim uzvraćamo na ljubaznosti. Zahvalnost ne treba da bude ni rezultat onoga što nam se dešava, već stav koji negujemo praksom - što znači da smo zahvalni svima, bez obzira na to da li smatramo da oni to zaslužuju ili ne.

Zahvalnost je ta koja frustraciju zamenjuje spokojstvom, radošću i srećom, jer sve što vam se dogodi shvatate kao lekciju i blagoslov i ono što ste nekada smatrali štetnim i nepravednim shvatate da je plod vašeg nerazumevanja i pogrešne percepcije. "Zahvalnost je impuls koji naše mentalne mehanizme može preokrenuti od opsesije do spokoja, od beznađa do kreativnosti, od straha do ljubavi," napisala je dr Džoan Z. Borisenko. "Sposobnost da se opustimo i budemo prisutni u trenutku dolazi prirodno kad smo zahvalni."

"Zahvalnost znači da usporite korak, otvorite čula za svet koji vas okružuje i osetite uticaj koji svest o svemu tome ima na svaki trenutak vašeg života koji će tek uslediti," napisala je Ejmi Din, autorka i govornica na temu samopouzdanja, porodičnih odnosa i oporavka od disfunkcionalne prošlosti. Postoji jednostavan test kako zahvalnost deluje - ne možete biti istovremeno zahvalni i nesrećni, ne možete istovremeno osećati zahvalnost i nezadovoljstvo.

To je zato što je ključni aspekt zahvalnosti - ljubav. Zahva­lno­s­t, takođe, povećava sposobnost da dajete, da ispunjavate potrebe i želje bez očekivanja da ćete dobiti nešto zauzvrat. Međutim, zahvalnost nije isto što i olakšanje. Možete biti zahvalni na svom životu, poslu, prija­teljima, ali da osećate olakšanje jer niste bolesni. Zahvalnost je ukorenjena u istini u vama, a olakšanje u strahovima i strepnjama. Olakšanje implicira da bi nešto moglo da krene naopako, ali da je trenutno u redu. A zahvalnost potvrđuje da ništa ne može krenuti naopako i da ne postoji nešto što treba da popravite.

U nekim izazovnim situacijama, zahvalnost nas navodi da bolje sagledamo šta nam se dešava i da napustimo svoje stare predstave o tome. Tako ona postaje preokret uma, promena orijentacije, svesna posvećenost ljubavi i prihvatanju sveta onakav kakav jeste. Izražavanje zahvalnosti traži od nas da se dublje zagledamo u svoj život i da u njemu vidimo one dobre i lepe stvari, obogaćujući tako živopisno platno života.

Zahvalnost i poverenje su povezani.

"Da bih bila zahvalna za sve i svja u svom životu, moram verovati da univerzum ima smisao, da je sve u mojoj duši odabrano da bih za svog životnog veka postigla najviše dobro," napisala je Džuli Kin, profesorka na državnom Univerzitetu Feris u Mičigenu. Ako su nam srca ispunjena zahvalnošću, u njima nema mesta za strah. Tu su samo mir, ljubav, oproštaj i razumevanje.

A zar to nije prava suština života? Uz zahvalnost, svaki novi dan postaje ispunjen mogućnostima koje vas čekaju, postaje prilika da počnete ispočetka. Dobijate novu šansu da budete još bolji, još divnij­i - zar to nije blagoslov? Potrebni ste ovom svetu i život vam je zahvalan. Sada je vreme da i vi budete zahvalni za svoje postojanje.

U knjizi "zahvalnost kao način života" Lujze l. Hej možete pronaći ispovesti poznatih profesora, iscelitelja i javnih ličnosti o tome kako im je zahvalnost promenila život.