Kako da znate da li vam je neko ukrao svetlost i energiju? Evo nekoliko uobičajenih znakova:

hronični osećaj umora, naročito nakon što ste videli određene pojedince;
• borba sa osećanjima sumnje u sebe i nedostatak samopouzdanja;
• loša slika o sebi (ili odbacivaje svoje slike o sebi);
• stalna borba sa novcem (pa čak i osećaj da vas odbija);
• uporna osećanja stida i krivice;
• tema nedostatka se provlači kroz veći deo vašeg životnog iskustva;
• česta osećanja neadekvatnosti i manje kompetentnosti od onih oko vas.
Ima još mnogo drugih znakova. Ali većina nas može da se poistoveti sa gorenavedenim iskustvima u različitom stepenu. Ako se borite sa visokim nivoom sumnje u sebe dok vaši najliži bukte od samopouzdanja, više nego verovatno, ukrali su vam svetlo (a vi ste nesvesno dozvolili da se to desi).

Ali hajde da ispitamo i neke načine na koje krademo svetlost i energiju jedni od drugih. Ukratko, ove metode uključuju:

podsvesnu manipulaciju korišćenjem pohvala,
• zastrašivanje,
• dodir,
• evociranje emocija,
• psihičke napade (usmerena misao),
• zavođenje.

Pohvala je nezgodna, jer naš um je povezuje sa pozitivnim atributima, piše SnežanaBujošević. Roditelji se često osećaju dobro kada hvale svoju decu, pa se i dete opijeno pohvalom oseća jako dobro. Međutim, posledice iz senke koje stoje iza pohvala su ogromne. Nesvesna namera koja stoji iza većine vidova pohvale je manipulacija. To jest, arhetip „Manipulator” koristi pohvale kao sredstvo da navede druge da rade šta hoće, kao i da im ukrade svetlost. Šta pod tim podrazumevamo? Roditelji hvale svoju decu da bi se ponašala onako kako oni žele. Kao odrasli, ne tražimo niti želimo pohvale. Radimo ono što radimo, što je posledica onoga što jesmo. Dete u nama je, međutim, možda bilo uslovljeno za pohvalu. Dakle, ako nas neko hvali za nešto što radimo – na primer, što smo velikodušni, marljivi ili disciplinovani – to može aktivirati dete u nama. I tada počinjemo da se borimo sa ličnom disciplinom i primećujemo nedostatak velikodušnosti, a da ne znamo zašto. Traženje odobrenja stvara nezdravu zavisnost od drugih, oduzimajući nam kvalitete odrastanja: autonomiju, odgovornost i unutrašnju snagu. Pohvale imaju način da pokrenu Nevinog u nama, koji onda postaje plen manipulatora.

Zastrašivanje - Arhetipovi poput „Sadiste”, ili njegovog mlađeg kolege, „Nasilnika”, vole da koriste zastrašivanje kako bi crpeli energiju i svetlost od drugih. U današnjoj „civilizovanoj” kulturi, zastrašivanje nije uvek uočljivo u prvom trenutku, tako da se ovaj oblik agresije izražava kroz nesvesne telesne signale: brz, padajući pogled, ukrštanje ruku, preteći ton glasa ili zagonetan osmeh. Kada neko uvredi drugu osobu ili je osuđuje, on na taj način pokušava da ukrade njeno svetlo. Ovaj vid oduzimanja energije se najčešće javlja kada pojedinac poseduje dosta potisnute zavisti. Kada osoba vidi nešto što želi u drugoj, a ne može da prizna svoju želju, zavist i ljubomoru, nesvesno će pokušati da joj to ukrade kroz određene taktike.

Dodir - Čak i najnežnijim dodirom možemo da krademo energiju jedni od drugih i uzajamno blokiramo protok energije. Da li se sećate da ste kao dete izbegavali da vas roditelji ili drugi rođaci zagrle kada dođu u goste? Roditelji često sramote svoju decu zbog ovakvog ponašanja („Idi zagrli svoju baku”), i realnost je da većina dece ne želi da se grli. Ne znaju zašto, ali to je zato što su u boljoj povezanosti sa svojim telima. Njihovo nesvesno (telo) im govori da se drže podalje od ljudi.

Emocionalna evokacija - Primarni cilj energetskih vampira je da izazovu emocionalnu reakciju – što je emocija intenzivnija, to je veći energetski naboj kojim će oni moći da se hrane. Stid i krivica su dva najmoćnija oružja koja emocionalni vampir može da upotrebi da izvuče vašu životnu snagu. Kako si mogao... Trebalo bi da znaš bolje... Šta misliš ko si ti... Ovakve fraze mogu da uruše vaš energetski sistem, ostavljajući vas podložnim daljim psihičkim napadima. Druge uobičajene taktike uključuju iritiranje i uznemiravanje (deca ih često koriste na roditeljima), kao i razna iznenađenja, šokove ili zastrašivanje kao efikasne oblike emocionalnog vampirizma.

Psihički napadi - Jedan od najčešćih alata psihičkih vampira je direktna upotreba misaone forme. Vampir će poslati „psihološke signale” usmerene na specifičnu osobu. Iako možda više volimo da verujemo da su naše misli rezervisane samo za nas, to često nije slučaj. Kao što je nobelovac Ser Džon Karu Ekls otkrio, um je kao centar za slanje i prijem. U slučaju psihičkih vampira, oni će više puta usmeravati negativne misli i loše želje ka vama. Ovde je izazov u tome što pojedinac koji šalje ove negativne misli često toga nije svestan. Na primer, neko ko često brine o drugoj osobi (uključujući majku) verovatno nije ni svestan da jednim svojim delom priželjkuje ili očekuje nešto loše. Pojedinac je u takvim slučajevima svestan samo jednog dela misli, jer još uvek nije integrisao svoju senku.

Izvor: Sensa