Pre nego što započnete da radite na povećanju samopouzdanja treba da verujete u mogućnost promene. Promene se ne događaju brzo ili lako, ali se događaju. Jednom kada to prihvatite ili pokažete volju za promenom stanja, stvari će da krenu na bolje. Da bi boljitak bio postignut trebalo bi „unutrašnjem kritičaru” da dokažete da greši, da vežbate „samonegovanje” i da potražite pomoć.

Unutrašnjem kritičaru dokažite da greši

Prvi i najvažniji korak za poboljšanje samopouzdanja je suočiti se s negativnim mislima i kritičkim porukama unutrašnjeg glasa. Evo nekih tipičnih primera kako argumentovano da bude ućutkan unutrašnji kritičar:

Nepravednu strogost prema sebi zamenite pohvalama, i na taj način i misli: „Ljudima se svidela moja prezentacija, ali nije ni blizu onome kakva je trebalo da bude. Ne mogu da verujem kako niko nije primetio sve moje lapsuse i koliko sam zabrljao. Baš sam nesposoban“, zamenite sa: „Stvarno im se svidela prezentacija. Možda nije bila savršena, ali sam se stvarno potrudio i napravio dobar posao. Ponosan sam na sebe. Ovo je bio pravi uspeh“.

Misao: „Vidim da je nezadovoljan. Nije rekao ništa, ali i sama znam da to znači da mu se ne sviđam“, zamenite sa: „Vidim da je nezadovoljan, ali ne znam zbog čega. Možda nema nikakve veze sa mnom. Trebalo bi da ga pitam o čemu se radi.

Vežbajte samonegovanje

Ućutkivanje unutrašnjeg kritičara važan je korak, ali to nije dovoljno. Budući da je naše samopouzdanje utemeljeno na tome kako su se drugi odnosili prema nama u prošlosti, drugi korak podizanja samopouzdanja je tretiranje sebe kao vredne osobe.

Suočite se s negativnim iskustvima ili porukama i počnite da negujete sebe i brinete o sebi na način na koji ćete pokazati kako ste vredni, kompetentni, kako zaslužujete najbolje i da zavređujete ljubav.

Dovoljno spavajte, redovno se hranite, vežbajte, brinite o higijeni. Planirajte zabavne i opuštajuće stvari – možete da odete u bioskop, prilegnete, odete na masažu, radite u bašti, meditirate…

Nagradite se za svoje uspehe

Uzmite slobodan dan nakon uspešno obavljenog zadatka, provedite dovoljno vremena s porodicom, prijateljima. Idite u kupovinu. Čestitajte sebi što ste prevazišli težak trenutak…

Redovno se podsećajte na svoja postignuća i kvalitete . Jedan od načina je da napravite popis stvari koje volite na sebi. Drugi je da čuvate sertifikate, pohvale, pozitivna pisma i čestitke. Čuvajte stvari na koje ste ponosni tamo gde možete da ih vidite.

Oprostite sebi ako ne ispunite svoja očekivanja. Samonegovanje može da bude iznenađujuće teško ako niste naviknuti. Ne smete da budete kritični prema sebi. Nagradite se i kada mislite da to ne zaslužujete. Lažirajte dok ne uspete. Ako sebe tretirate kao da ste uspeli, polako ćete da ostvarite to u šta verujete.

Potražite pomoć

Pomoć drugih osoba vrlo je važan korak u povećanju samopouzdanja, ali često je i najteži. Osobe s niskim samopouzdanjem retko traže podršku ili pomoć jer misle kako je ne zaslužuju. Budući da je nisko samopouzdanje odraz toga kako su se druge osobe odnosile u prošlosti prema vama, treba vam pozitivna podrška kako biste prevazišli negativna iskustva iz prošlosti.

Pitajte prijatelje šta im se sviđa na vama i šta misle da radite dobro. Pronađite osobu kojoj je dovoljno stalo da sluša vaše jadanje bez osuđivanja ili kritike. Tražite zagrljaj. Osobu koja vas voli zamolite da vam to kaže.

Pozitivno vrednujte sebe i verujte u sopstvene mogućnosti

Koliko ste puta u životu rekli ili pomislili: "Ja to ne mogu", "Ništa ne vredim", "Beskorisna sam"... pogledate u ogledalo, pomislite da izgledate grozno, staro, umorno, neadekvatno. Osuđujete sebe zbog malih grešaka i propusta. Umesto toga potražite nešto što vam se u vašem izgledu sviđa. Kada to naučite, počećete da cenite i druge stvari oko sebe i u sebi.

Ljudski um je kao padobran, najkorisniji je kad je otvoren

Budite otvoreni za ideje koje bi mogle da vam pomognu i radite na svom samopouzdanju. Ako u tome i ne uspevate, uporno vežbajte do prvih znaka uspeha. I posle. A ako sami ne možete da krenete napred, obratite se stručnjaku koji može da vas vodi putem samopouzdanja.