Da li se noću prevrćete u krevetu jer vas muči razmišljanje o novcu? Ili redovno štedite pa vas on ne brine? Psiholozi su došli do zaključka da poreklo vaših uverenja i navika o novcu ide sve do vašeg detinjstva. Vaša prošlost krije ključ za odgonetanje razloga zbog kojih se vi ili sramite ili ponosite vašim finansijama.

Vašim „finansijskim obeležjem" nazivamo lekcije koje ste naučili rano i koje su vas oblikovale. Zapravo, ako ste u stanju da svojim zrelim, odraslim umom dešifrujete poruke o novcu koje ste usvojili rano možete otkriti neke veoma korisne uvide u vaše ponašanje.

3 stvari koje treba imati u trpezariji da bi se privukao novac i poboljšali odnosi u porodici (FENG ŠUI SAVETI)

Setite se svoje najranije uspomene koju vezujete za novac. Možda je to stavljanje parica u kasicu prasicu ili je to trošenje vašeg džeparca... Šta je to što vam prvo pada na pamet kada pomislite na novac?

Potom pogledajte svoje roditelje. Kakve ste lekcije naučili od njih? Pažljivo razmislite zašto baš one mogu biti uzrok vašeg svakodnevnog ponašanja, za razliku od lekcija koje su vam govorili da trebate naučiti. Vaši roditelji možda nikada nisu govorili o novcu, a vi sada novac vezujete sa privatnošću, ili krivicom. Ili su možda govorili da su „bogati ljudi pohlepni" ili da je „novac izvor sveg zla".

PageBreak

Kakvo je bilo vaše iskustvo sa novcem?

Možda ste dobijali džeparac i vaša porodica vas je tako naučila da štedite i trošite pametno. Ili niste imali džeparac, a vaši roditelji su vam ispunjavali svaku želju? Razmislite o tome na koji način ste se odnosili prema novcu dok ste odrastali.

Da li sebe smatrate siromašnim, bogatim ili mislite da se nalazite na zlatnoj sredini? Da li se osećate privilegovanim? Da li smatrate da su vaši prijatelji, familija i drugovi iz škole imali viši ekonomski status i više finansijske sigurnosti od vas? Da li vas je takvo razmišljanje činilo da razmišljate bolje ili gore o sebi?

Da li je za vas novac bio izvor konflikta ili brige? Da li je briga bila deo vašeg iskustva odrastanja? Zašto? Da li je na vaš odnos prema novcu uticao neki konflikt ili neka važna promena - na primer smrt u porodici, razvod ili gubitak posla - ili oduvek povezujete novac sa izvorom konflikta i brige?

Uredite dom po VASTU principima: privucite novac energetskim poljem

Sva ova iskustva su se utisnula u vaš mozak zajedno sa vašim uverenjima vezanim za novac i formirala vas onakve kakvi ste danas. Ako ste na primer odrasli sa mišlju da je izuzetno važno da pokažete svetu koliko ste uspešni, postoji velika šansa da ćete više trošiti kako bi ste dostigli usađena očekivanja. Ako ste odrasli sa uverenjem da je novac samo sredstvo i da zadovoljenje može i treba da bude odloženo do „pravog" vremena u budućnosti, postoji veća šansa da budete štedljiviji i finansijski sigurniji pojedinac.

Dakle, da li ovo znači da ste osuđeni na iskustva koja ste „pokupili" u detinjstvu? Ne u potpunosti. Jer kada se vaša uverenja o novcu ne slažu sa vašim vrednostima u odraslom dobu dolazi vreme da se ta uverenja menjaju. To se dešava tako što počinjete da razumevate da samo zato što je vaš dečiji um upio određenu poruku to ne mora da znači da sada ta poruka treba da bude deo vašeg života. Ono što je zaista važno jeste vaše razumevanje načina zbog kojih se ponašate na određeni način. Jedino kada razumete svoje postupke možete da promenite ono što vam smeta.

Izvor: Bizlife