Ova 4 koraka će vam pomoći da prevladate strahove, da se suočite sa njima i sigurnijim korakom krenete ka ostvarenju svojih želja.

Prvi korak: upoznajte se sa strahom i usudite se

Priznajte sebi šta vas plaši i zapišite svoje strahove na papir. Potom se zapitajte šta je to što bi vam pomoglo da ih smanjite. Nekada to može biti rad na svesnosti i prisutnosti, meditacija, ili jednostavno pauza i odmor. Budite svesni toga da su greške, padovi i promašaji dozvoljeni i ponekad čak i poželjni. Bitno je da znate da ste pokušali i dali sve od sebe. Pokušaji, traganje za sobom, otkrivanje i učenje novih stvari pomoći će vam da upoznate sebe i otkrijete mnoge lepe talente za koje niste ni znali da ih imate. Stoga je bitno da se usudite da probate.

Tajne poruke muka i problema: šta vam tačno govori problem koji vas muči

Na putu istraživanja često nas koče milsi o tome šta će neko drugi da kaže ukoliko ne uspemo u svojoj nameri, međutim, bolje je ne uspeti nego da zauvek žalite što se niste usudili da probate.

Drugi korak: zahvalite se strahu

Zamislite život bez strahova i pokušajte da stvorite drugačiji odnos sa strahom, ma kako vam to čudno zvučalo. Osamite se i počnite da razmišljate o svom strahu. Pustite da vas preplave sve emocije i fizičke senzacije koje vam strah donosi. Osetite ih sve: znojenje dlanova, grčenje ramena i tela, plitko disanje... Mislite o tome što vas plaši. Duboko udahnite, otpustite misli koje vas progone i zahvalite se svom strahu što vam pokazuje kolike ste zaista hrabara osoba. Shvatite da ste hrabri jer kada ne bi bilo straha, ne bi postojala ni hrabrost. Svojom hrabrošću pobeđujete strahove. Suština je zaista u tome da ne dozvolite strahu da kontroliše vas i vaš život. Odgovarajućim postupcima i hrabrošću da se usudite na nešto, gradite samopouzdanje koje će nadjačati strah.

Treći korak: mali koraci i male pobede

Kada postanete svesni onoga što želite, napravite plan kako da do toga i dođete. Tim malim koracima, uprkos strahu, potrudite se da dođete do onog što želite i ne plašite se da zaista živite. Ukoliko skupite hrabrosti da se osramotite, budete poniženi, optuženi, ogovarani, srećni, izazvani, uzbuđeni itd. znajte da ste skupili hrabrost da konačno živite i da prihvatite sopstvene emocije. To što ste se usudili i konačno uradili nešto što se činilo nemogućim, ne znači da ćete da se polomite, istopite, ili nestanete. Bitno je da idete malim ali sigurnim koracima, lagano, smireno i samouvereno ka cilju. Pronađite inspiraciju u biografijama, knjigama, motivacionim porukama i predavanjima, upoznajte ljude koji su se izborili sa svojim strahovima i učinili velike stvari kao pojedinci.

Odličan način da izgradite samopouzdanje i skupite hrabrost za velike stvari koje vas plaše, predstavlja postavljanje malih ciljeva i ostvarivanje svakodnevnih, malih pobeda.

Četvrti korak: pretvorite strah u delovanje, akciju i avanturu

Odredite svoj najveći strah a potom ga pretvorite u nešto uzbudljivo. Zapitajte se koji je najveći strah sa liste strahova koju ste prethodno napravili. Strah broj jedan je onaj čije će prevladavanje imati najpozitivniji uticaj na naš život. Budite spremni da upravo taj najveći strah pretvorite u delovanje i akciju koju treba da doživite kao uzbuđenje, i avanturu u koju ulazite. Ponavljajte u sebi da ste uzbuđeni zbog toga što ćete konačno da uradite ono što ste već dugo odlagali ili se plašili da uradite, i nemojte da dozvolite da u vama prevlada osećaj straha.

18 izgovora sa kojima prekidate već danas: dr Vejn Dajer vas uči kako

Možete pokušati i sa vežbanjem određenih situacija koje vas plaše, pre nego što odlučite da se suočite sa njima. Npr. pokušajte da vežbate određenu situaciju koja vas plaši, sa nekom bliskom i dragom osobom koja vam neće zamerati na greškama i koja će da vam pruži neophodnu podršku. Nakon toga, stvarate svoju sigurnu zonu koju možete da vizualizujete u situacijama kada su vam potrebni hrabrost i samopouzdanje.

Na život možete gledati kao na neprocenjiv poklon koji vam je dat, kao avanturu koja vas nestrpljivo čeka, umesto da živite u strahu zbog budućnosti ili u bolu zbog prošlosti. Trudite se da tokom svoje životne avanture budete prisutni i povezujte se sa ljudima uživajući u svakom trenutku. Prihvatanjem straha, prihvatate i ideju o tome da su vam potrebne promene i preuzimanje rizika. Upamtite da niste sami u svemu i zaplešite sa životom.

Izvor: Lovesensa