OVO SU SIMPTOMI JESENJE DEPRESIJE: Prelazak iz leta u hladnije dane može uticati na psihu - evo kako da sebi olakšate!

Kako da lakše pređete iz leta u jesen - ovo su simptomi jesenje depresije, a evo kako je pobediti!

Shutterstock

Na Instagram profilu @sensa_magazin pitali smo vas kako da li prelazak iz leta u jesen utiče na vaše raspoloženje i većina odgovora bila je da se mnogi suočavaju sa promenom energije i negtivnim raspoloženjem tokom prelaska u hladniji period. Takođe, mnogi su želeli da saznaju kako da sebi olakšaju ovaj period - u nastavku teksta vam donosimo savete koji će pomoći da prevaziđete jesenje depresivno raspoloženje.

Tokom jeseni suočavamo se sa manje sati svetlosti i čestim kišnim i oblačnim vremenom, čini se da naše telo prelazi u fazu hibernacije, a raspoloženje postaje nepovoljnije. Jesenja depresija je vrsta sezonskog depresivnog poremećaja koji se javlja kod ljudi tokom jesenskog i zimskog perioda i obično se povlači nakon tog vremena.

Simptomi koji ukazuju na jesenju depresiju su:

1. Emocionalno - Depresivno raspoloženje i promene raspoloženja, gubitak interesovanja, umor i gubitak energije, smanjena motivacija, beznađe.

2. Fiziološki - Poremećaji u ciklusu spavanja, smanjen ili povećan apetit, glavobolje, oslabljena koncentracija.

3. Mentalno - Anksioznost, napetost, nervoza, razdražljivost, pogoršanje sukoba na poslu ili kod kuće, napuštanje uobičajenih hobija, pesimizam, poteškoće u donošenju odluka, samokritika, pad kognitivnih sposobnosti.

Ukoliko primetite simtpome depresije i oni utiču negativno na vaš život, obavezno se obratite za pomoć stručnom licu, psihologu i psihoterapeutu.

Osobama koje se suočavaju sa depresivnim raspoloženjem tokom jeseni, pored razgovora sa stručnim licem, mogu primeniti sledeće savete psihologa koji će pomoći da sebi olakšate prelazak iz leta u jesen:

1. Adekvatan san

Stručnjaci savetuju da spavate najmanje osam sati i da odlazite u krevet pre ponoći. Kvaltetan san pomaže u suočavanju sa anksioznošću i iskustvima u stresnim situacijama, uključujući prelazak u jesenji period. Kada čovek ne spava dovoljno, njegov racionalni sistem ne radi punom snagom, a on počinje oštro da reaguje čak i na sitnice. Pravilan san je izuzetno važan kako biste u jesenjim danima zadržali osmeh na licu.

2. Izbalansirana ishrana

Svake godine ima sve više istraživanja koja potvrđuju da ono što jedemo utiče na naše raspoloženje. Zbog toga je važno održavati uravnoteženu ishranu bogata raznovrsnim vitaminima i mineralima. Posebno se tokom jesenjeg perioda preporučuju sledeće namirnice koje mogu pozitivno uticati na zdravlje i raspoloženje:

Banane - sadrže kalijum, magnezijum, vitamine B6, C, proteine i vlakna.
Ovsena kaša - možda je ovo tajno oružje Britanaca u borbi protiv promenljivog vremena, nije uzalud što je toliko vole da jedu ovsene pahuljice za doručak. Ovas se smatra jednom od najzdravijih žitarica. Sadrži niz vitamina i hranljivih materija.
Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje prirodno poboljšavaju raspoloženje.
Zeleni čaj - vekovima se koristi za poboljšanje varenja, regulisanje šećera u krvi, opuštanje, dodatnu energiju i dobar osećaj.
Tamna čokolada - za one koji ne mogu zamisliti svoj život bez slatkiša, možete im skrenuti pažnju na zdraviju alternativu. Prirodna tamna čokolada pomaže u smanjenju nivoa hormona stresa kortizola. Konzumirajte crnu čokoladu sa najmanj 70% kakaa.
Jabuke - jesenje voće bogato raznim vitaminima i mineralima, a od davnina se smatra da će osoba koja pojede jednu jabuku dnevno uvek biti zdrava 

3. Odgovarajuća fizička aktivnost

Vodite aktivan način života. Naučno je dokazano da fizička aktivnost smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Ne morate koristiti tegove i ići na teške kardio treninge, već šetajte, trčite lagano, radite pilates... Bolje je vežbati manjim intezitetom i kraće, a češće.

4. Komunikacija sa pozitivnim ljudima

Izbegnite energetske vampire i toksične ljude koji prenose negativne vibracije, već se okružite pozitivnim osobama koje vas motivišu, podržavaju i podstiču da se razvijate. Razgovarajte sa pravim prijateljima koji će vam pružiti podršku u svakom trenutku.

5. Maksimalno korišćenje dnevnog svetla

Smanjenje dnevnog svetla jedan je od glavnih uzroka depresije u jesenjem periodu. Idite na spavanje ranije, a ustajte ujutru rano kako biste iskoristili što više dnevnog svetla. Boravite više u prirodi i koristite svaki zrak jesenjeg Sunca.

6. Okružite se lepim i šarenim stvarima

POsmatrajte šareno jesenje lišće, plodove jeseni, voće, uživajte u čaroliji boja. Nadahnite se prelepim filmovima, svojim omiljenim časopisima, tražite inspiraciju na društvenim mrežama i unesite u svoj dom jesenju dekoraciju, nastavite da nosite svetlu odeću i pokušajte u carstvu boja koje jesen donosi da pronađe optimizam i inspiraciju.

7. Pišite dnevnik

Svakog dana pišite dnevnik u kojem ćete zabeležiti negativne misli poputljutnje, besa, tuge kojih želite da se oslobodite, a onda na drugom listi zapišite sve zbog čega ste trenutno zahvalni. Na ovaj način lakše ćete se oslobašati negativnih emocija, ali ćete i mnogo lakše uvideti koliko postoji razloga za sreću.

Isprobajte navedene savete, zaštitie se od jesenje melanholije i pustite da vam ovo godišnje doba donese samo najlepša osećanja - osmeh na lice i obojite čak i najsivlje dane svojim optimizmom!

Izvor: Sensa