KADA SE NA POSLU IZNERVIRATE I POD STRESOM STE, OVO URADITE: Psiholog otkriva kako da se smirite u par minuta!

Kako da smanjite stres na poslu - kada se tokom radnog dana iznervirate, uradite jendu stvar koja opušta kroz par minuta!

Shutterstock

Kada se na poslu dogode stresne situacije, anpeti ste ili radite pod pritiskom, teško je zadržati fokusiranos, a ovo negativno deluje i po vaše zdravlje. Psihološkinja Elena Hlevnaja istakla je kako najlakše možete da se rešite stresa dok ste na poslu:

"Zaposleni na poslu doživljava veliki stres. On je odgovoran za donošenje odluka u neobičnim situacijama. Kao rezultat, povećava se stepen unutrašnje napetosti i podložnost stresu. To, pak, negativno utiče na posao. Zaposleni su nefokusirani, fiksirani na iskustva, njihova radna efikasnost opada."

Šta učiniti u takvoj situaciji? Jedna od klasičnih i najčešćih metoda jeste da odete u kratku šetnju tokom pauze. Možete ručati u parku ili prošetati ispred zgrade u kojoj radite. Ovo daje efekat emocionalnog rasterećenja i čini da budete smireniji i više koncentrisani.

Međutim, negativne emocije takođe mogu pomoći da se prilagodite poslu, ali samo ako osoba zna kako da se u odnosu na njih postavi. Na primer, bes daje energiju, tuga vam omogućava da se bolje bavite smirenošću i analitikom, a strah vas kratkoročno čini aktivnijim u rešavanju problema.

Psihološkinja Elena Hlevnaja ipak savetuje da se ne uključuje u odnos sa negativnim emocijama, već da pokušate češće da sprečite stres, a kada se pojavi da vratite mir. Šetajte više, bavite se omiljenim hobijem posle posla i posvetite dovoljno vremena sebi.

Ukoliko ne pravite pauze van zgrade u kojoj radite, kada ste pod stresom, biće dovoljno da ustanete i prođšetate par minuta po kancelariji ili hodniku. Na ovaj način će se impulsivnost emocija smanjiti.

Izvor: Sensa