Zatni potos ili zlatna lozica u feng šuiju se smatra za biljku novca koja podstiče pozitivan protok energije i privlači sreću i bogatstvo. Preporučuje se da ovu biljku držite u jugoistočnom delu kuće kod oštrog ugla kako biste smanjili anksioznost, stres i negativne misli u domu.

Ova biljka je puzavica, ali je važno da ne pada nadole, već da je uz pomoć kanapa i drveta vežete i usmerite njeno lišće nagore jer se veruje da tako privlači bogatstvo i prosperitet.

Stručnjaci za feng šui smatraju da je zlatni potos biljka sa snažnim dejstvom koja uklanja negativnu energiju. Prema vastu, indijskim principima uređenja kuće, veruje se da ova biljka donosi sreću u domaćinstvu, ali je važno da ga držite u kući, a ne preporučuje se sadnja potosa u bašti.

Osim što privlači novac i ima jako energetsko dejstvo, zlatni potos je savršen za čišćenje vazduha. Jedna od najboljih zdravstvenih koristi biljake potos je apsorpcija ugljen-dioksida iz prostorije. Istraživanje o potosu, naglašava da bi ova biljka takođe mogla da apsorbuja ozon, koji je uobičajen zagađivač vazduha u zatvorenom prostoru.

Povećava vlažnost u vazduhu, što smanjuje rizik od bakterija i virusa u prostoru. Takođe, zlatni potos ima sjajan umirujućii efekat i pozitivno deluje na raspoloženje.

Zlatni potos je izuzetno jednostavan za gajenje, a nazivaju ga i "đavolji bršljen" jer ga je skoro nemoguće uništiti. Treba ga držati na svetlom mestu, ali ne na direktnoj izloženosti Suncu. Najviše mu prija temperatura oko 20 stepeni, a ne bi ga trebalo gajiti na temperaturi nižoj od 13 stepeni.

Zemlju treba držati umereno vlažnom, pa zalivati kako bi se vlažnost održala. Tokom zime se ređe zaliva i sačekajte da se zemljište više osuši, pa ga tek onda zalijte.

Izvor: Sensa