Veličina prostora ne ograničava nas da napravimo povoljan feng šui. Energija us vakoj prostorij treba da bude slobodna i pozitivna, a pitane je - Kako napraviti dobar feng šui u garsonjeri ili jednosobnom stanu?

Prvo, treba početi od otvaranja i čišćenja prostora. Pokušajte da se rešite stvari koje privlače slomljenih, starih, beskorisnih, oštećenih ili stavri koje ničemu ne služe, a samo pretrpavaju prostor. Ove stvari ometaju slobodan protok energije u prostoru, pa je važno što pre izbaciti ih, donirati, pokloniti ili reciklirati.

Glavni problem u malom stanu jeste nedostatak prostora za skladištenje starih stvari. Zbog toga je važno u malom stanu imati ormane i fioke u kojima se bez problema može odložiti nešto što nam je potrebno, ali nema potrebe da bude izloženo - knjige, uspomene, kozmetika, kablovi...

Pozitivna Či energija koja donosi sreću i harmoniju u dom zahteva čistoću i red. Zbog toga je važno svakodnenvo brinuti o urednosti. U malim stanovima je lako napraviti nered ako stavri ne vraćate na svoje mesto, pa je najbolje da prvobitno dobro organizujete gde i šta stoji, a onda da se vodite tom organizacijom. Ako u domu vlada stalno haos i nered, či energija će prestati da intenzivno cirkuliše, prestaće da vam donosi dobro i uspeh, a dom će, prema feng šuiju, postati podložan za loše vibracije.

U malim stanovima potrebno je praviti kompromise. Možete staviti nešto na prozor ili bliže ivici sobe, recimo, kuhinjski sto. Glavna stvar je ostaviti barem malo prostora u centru prostorije. Između prozora i vrata koja vode u sobu, uvek treba da postoji uski ravan hodnik praznog prostora. Ako je moguće, pokušajte da zadržite što je moguće manje nameštaja, koristite krevete na uvlačenje i kompaktne komade nameštaja.

Druga važna stvar je dobro osvetljenje. Mali i mračni stan privlači negativnu energiju. Oterajte sve loše stvari jakim svetlom. Kada je stan osvetljen, povećavaju se šanse za privlačenje finansijske sreće i harmonije. Zato podignite roletne, pozicionirajte nameštaj tako da svetlost prodire u prostoriju.

Treće, boja zida je izuzetno važna, a pod uvek treba da bude taman, ili bar tamniji od zidova. Sami zidovi bi trebali biti u svetlim tonovima koji otvaraju prostor. Možete odabrati univerzalnu belu boju ili eksperimentisati sa neobičnim svetllim i nežnim nijansama, ali u svakom slučaju ne dajte prednost sivim i tamnim tonovima. Ako vam je potreban prosperitet i harmonija, možete jedan deo zida obojiti u pozitivne boje poput žute i svetloplave.

I najvažnije, u domu vlada sreća kada u njemu stanuje ljubav - to je preduslov svake pozitivne energije!

Izvor: Sensa