Vežbanjejoge ne samo da isteže telo, već određene asane pomažu da probudimo i izmasiramo unutrašnje organe, piše Lovesensa.

Predstavljamo vam 3 asane koje pomažu u uklanjanju toksina koji su se nagomilali u organima.

Pogledajte asane koje vam najviše pomažu u čišćenju od toksina.

1. Rotacija trupa

Sedite na pod, ispravite kičmu, istegnite trbušne mišiće, zabacite ramena unazad, savijte desno koleno i stavite ga preko levog stopala, a zatim levu ruku postavite na desno stopalo i osvrnite se.

Ovo je sjajna vežba za masažu unutrašnjih organa. Pospešuje izlučivanje mokraće, što podstiče funkcionisanje bubrega i nadbubrežne žlezde. Redovno vežbanje sprečava gojaznost i masne naslage na stomaku. Vežbu radite sa obe strane.

2. Pretklon (Uttanasana)

Skupite stopala, opustite kolena i iz stojećeg stava započnite pretklon prema napred. Ravnih leđa spustite se do trupa (tako da vam telo bude u položaju ćiriličnog slova g). Zatim spustite šake na pod, pa obgrlite noge. Kada redovno praktikujete ovu vežbu, otporniji ste na negativan uticaj okruženja i fokusirate se na svoje unutrašnje stanje. Uttanasana čisti telo od toksina masirajući organe u trbušnoj duplji i podstiče varenje. Takođe, uravnotežava funkcionisanje žlezda.

3. Kobra (Budžangasana)

Lezite na prostirku sa dlanovima ispod ramena, čelom na prostirci, sapruženim nogama i spojenim stopalima i laktovima uz telo. Pritisni gornju stranu stopala, butine i stidnu kost čvrsto na pod. Uz udah podignite gornji deo tela, ali samo toliko dok vam je stidna kost – pubis na tlu. Pritisnite repni pršljen ka stidnoj kosti. Skupite kukove i učvrstite butine - ali bez grča. Učvrstite lopatice gurajući bočna rebra i grudnu kost napred. Istegnite zadnju stranu leđa ujednačeno duž cele kičme.

Kobra jača mišiće leđa i kičmu, proširuje mišiće grudi, ramena i trbušne mišiće. Stimuliše trbušne organe, otvara srce i pluća. Ublažava stres i umor i preporučuje se kod respiratornih problema.

Izvor: Lovesensa