U jogi tehnika disanja ima veliki značaj, jer prema joga tradiciji dah ili "prana" predstavljaju životnu snagu ili primarnu energiju života, piše Lovesensa.

To je osnovna energija životnasnaga koja kontroliše naš život, odnosno lavni oblik energije na svim nivoima bića.

Vežbe disanja u jogi mogu ojačati našu životnu energiju i naše zdravlje. Vežbanje joge može biti jedan od najboljih načina da očuvate svoja pluća i telo zdravim.

Svakodnevna praksa joge može pomoći u jačanju mišića grudnog koša, povećanju kapaciteta pluća i povećanju unosa kiseonika. Joga može pomoći u održavanju zdravih i jakih pluća i na taj način poboljšati disanje. Pranayama i drugi jogijski položaji mogu vam pomoći u aktiviranju ćelija vazduha u plućima i ojačati pluća.

Pranayma ili jogijsko disanje uključuje trbušno, torakalno i klavikularno disanje, što pomaže u sticanju kontrole vašeg daha, ispravljanju loših navika disanja i povećanju unosa kiseonika. Stojeće asane mogu ojačati mišiće leđa i povećati oksigenaciju i kapacitet pluća.

Predlažemo četiri poza joge pomoću koje poboljšavaju zdravlje i rad pluća:

1. Trikonasana (Položaj trougla)

Trikonasana omogućava lakši prohod vazduha u pluća i pomaže u otvaranju i proširenju grudnog koša. Uvrtanje tela u Trikonasani pomaže u masaži unutrašnjih organa što zauzvrat povećava njihovu sposobnost da se reše toksina i obezbede njihovo pravilno funkcionisanje.

2. Matsyasana (Poza Ribe)

Može pomoći u balansiranju i distribuciji kiseonika pojačavanjem cirkulacije krvi i stimulisanjem dubokog disanja istezanjem pluća. Poza podstiče duboko disanje i na taj način pruža olakšanje od respiratornih poremećaja. Takođe,pomaže u oslobađanju napetosti od vrata i ramena.

3. Nadi Shodhan Pranayama (Alternativno nazalno disanje)

Vežbanje ove pranajeme može osloboditi nagomilani stres i pomoći telu da se opusti. Dokazano je da deluje terapijski za većinu respiratornih problema i poboljšava funkciju pluća kod pacijenata sa astmom. Ovo je jedna od najboljih vežbi za pacijente sa problemima disanja.

4. Ardha Matsiendrasana (Uvrtanje u sedećem položaju)

Pomaže da otvorimo grudni koš i na taj način povećava dotok kiseonika u pluća. Poza podstiče disanje u stomaku što pojačava rad pluća. Takođe pomaže u oslobađanju od stresa i napetosti u leđima.

Izvor: Lovesensa