Sanskritsko ime za krunsku čakru je sahasrara, što se može prevesti kao „lotos sa hiljadu latica”. Nalazi se na vrhu glave, upravo tamo gde se kod novorođenčadi može opipati fontanela.

"Energija prikupljena u krunskoj čakri je povezana sa našim intelektom, verovanjima i vezanostima. Takođe je poznata i kao Brahmarandhra (vrata ka Bogu) ili „Središte miliona zraka”, jer zrači poput Sunca. Energija i zračenje svih ostalih čakri blede u poređenju sa sjajem sahasrara čakre. U ovoj čakri se nalazi Medha Shakti – hormon koji utiče na funkcije mozga kao što su pamćenje, koncentracija i inteligencija. Vežbe joge mogu aktivirati i ojačati Medha Shakti. Ovo je čakra duhovnosti, kroz koju se povezujemo sa našim spiritualnim delom i božanskom istinom. Otvorena krunska čakra može se ogledati na mnogo načina – kao saosećanje prema drugima, usklađenost sa sobom, oslobađanje od straha. Možemo živeti u miru i biti zahvalni i radosni."

Samopoznaja

"Ova čakra predstavlja cilj joge, samospoznaje i bogospoznaje, gde se pojedinačna duša sjedinjuje sa kosmičkom svešću. Onaj ko ovo stekne oslobađa se svih karmi i postiže Mokšu – potpuno oslobođenje od ciklusa ponovnog rađanja i smrti.

Evo nekoliko joga vežbi za krunsku čakru koje je u avgustovskom broju magazina Sensa predstavila Sandra Konstantinović (ig @manipuraconcept)

shutterstock_2155248483.jpg
Shutterstock 

PADMASANA (LOTOS)

Lotos poza je položaj koji nam često prvo pada na pamet kada pomislimo na jogu. Postavite stopala na bedra i sedite uspravno, ali ne zategnuto. Pazite da ne naprežete mišiće. Lotos je tradicionalno dobra priprema za duboku meditaciju i
idealan je za buđenje. Zatvorite oči, opustite lice i mirno se koncentrišite na krunsku čakru i na treće oko.

shutterstock_1546781321.jpg
Shutterstock 

POLOŽAJ ZECA

Iz klečećeg položaja se naklonite napred i povucite krunu glave prema podu (ne mora da dodiruje pod). Dodirnite pete rukama, tako što ćete ruke ispružiti unazad. Snažno stegnite stomak da biste podigli donji i srednji deo leđa, kao i kukove od zemlje. Držite glavu nisko. Okrenite ramena od kičme. Ako vam glava dodiruje tlo, neka to bude lagani dodir, a ne čvrst pritisak o zemlju. Postanite svesni kako se strane i zadnji deo vašeg tela šire sa dahom kada vam je stomak tako blizu butina. Nakon nekoliko udisaja, spustite kukove prema petama, otpustite stisak na petama i lagano zauzmite sedeći položaj.

ŠAVASANA

Iako poza izgleda neverovatno jednostavno, veliki majstor joge (B. K. S. Ajengar) smatrao je da je to jedna od najtežih poza. Napisao je: „Mnogo je teže zadržati um mirnim nego telo. Stoga je ovo naizgled lako držanje jedno od najtežih za savladavanje.” Možete raditi na krunskoj čakri dok ste u ovoj pozi, tako što ćete vizuelizovati belu svetlost koja ulazi sa temena vaše glave i spušta se duž vaše kičme dok udišete. Dok izdišete, vizuelizujte svetlost koja se uzdiže duž vaše kičme do krune glave.

shutterstock_588789338.jpg
Shutterstock 

MUDRA I MANTRA

Mudra za krunsku čakru se naziva mudra hiljadu latica i držanje ove mudre visoko iznad glave može otvoriti kapiju ka domenu krunske čakre univerzalne svesti, božanstva i transcendencije. Stavite vrhove kažiprsta i palca zajedno da biste ih
dodirnuli, formirajući oblik piramide. Dozvolite preostalim prstima da se ispruže nagore, držeći ih ravnim. Podignite ovu mudru na oko 2 do 3 santimetra iznad krune glave. Ponavljajte mantru OM.

SVESNI I NESVESNI POLOŽAJI TELA

Telo je nesvesni um. On beleži sve što nam se dešava, čuva to u memoriji i radi na obrascima i programima koji su tamo uskladišteni dok svest ne dođe da ih promeni. Integracija uma i tela dolazi od integracije svesnog i nesvesnog. Ova vežba je praksa prilagođena radu Stenlija Kelemana. To je način integracije svesnog i nesvesnog uma kroz ponašanje tela. Šta vaše telo radi nesvesno? Da li ima tendenciju da padne? Da li migoljite nogom, stisnete usne, prekrstite i raskrstite noge ili stojite na jednoj nozi više nego na drugoj? Imate li naviku da zadržavate dah? Da nakrivite glavu više na jednu stranu nego na drugu?
Ako dozvolite sebi da se opustite dok stojite ili hodate, možda ćete primetiti navike kretanja ili držanja. Izaberite jednu i zaista koncentrišite pažnju na to. Koncentrišite se na pokret ili držanje koliko god možete i osetite šta vam govori. Vaša zategnuta vilica možda govori: „Ne mogu da pričam o tome.” Vaša stisnuta pesnica možda govori: „Ne prilazi mi.” Radite svakodnevno ovu vežbu – rastvorite držanje dok više stvari koje uočavate ne budu prisutne.

Vežbe kreirala Anodea Džudit. Više informacija o vežbama potražite na anodeajudith.com

Izvor: Sensa